L'expresident d'ERC, Oriol Junqueras, que no s'havia posicionat de forma explícita davant l'acord ERC-PSC, ha celebrat aquest divendres que la militància hagi avalat en una consulta amb una elevada participació el que considera un "acord històric per a Catalunya". "La militància d’ERC hem sabut dur a terme amb plenitud un exercici de democràcia interna, i, amb una significativa participació del 77,12%, hem avalat un acord històric per a Catalunya. Ho celebro.", ha dit en un missatge a X. Tanmateix, ha reconegut que davant l'elevat suport al 'no' — un 44,8%— el partit ha de ser molt exigent amb el PSC. "L'alt percentatge del 'no' ens hauria de fer ser molt exigents amb el desplegament del pacte, i, alhora, reforçar el diàleg franc i honest amb el conjunt de la militància", ha valorat. Junqueras ja va expressar comprensió cap als "dubtes" de la militància sobre el compliment dels socialistes del preacord, i va assegurar que el suport als executius socialistes a la Generalitat i la Moncloa quedarien supeditats al "desplegament de l'acord".  

🔴  Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la consulta i votació per investir Salvador Illa
 

Una segona lectura que Junqueras fa del resultat de la consulta a la militància és que cal "reforçar el diàleg franc i honest amb el conjunt de la militància", un exercici que ell mateix ha estat fent en les últimes setmanes, després de la seva renúncia a la presidència d'ERC, de cara a obtenir suports per revalidar el lideratge del partit al Congrés Nacional previst per al novembre. Amb tot, l'expresident d'ERC ha fet una crida a "aprofitar les oportunitats del nou escenari" que obre l'aval de l'acord, sobre el qual el PSC encara s'ha de pronunciar. "Entre totes i tots, tocarà entomar el repte de gestionar-lo i ser exigents en el seu compliment".

El Jovent Republicà convoca un consell nacional dilluns

El Jovent Republicà ha convocat un Consell Nacional extraordinari per al pròxim dilluns 5 d'agost a la tarda. En aquest consell decidiran el sentit del vot de la diputada d'ERC Mar Besses, representant de les joventuts republicanes al Parlament, en la investidura de Salvador Illa, que previsiblement se celebri la setmana vinent. Un vot negatiu de Besses torpedinaria la investidura del candidat socialista. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!