Esquerra Republicana insisteix que l'amnistia està acordada amb el PSOE i, per això, demana més passos per avançar en un eventual pacte per la investidura de Pedro Sánchez. En un acte amb motiu del sisè aniversari del 20 de setembre, dia en què la policia espanyola va escorcollar diverses seus del Govern i va detenir 15 exalts càrrecs de l'executiu de Carles Puigdemont, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assenyalat l'"oportunitat" de posar el "comptador de la repressió a zero" a través de l'amnistia que donen per descomptada. En aquest context, el republicà ha fet referència a les "prioritats" que des del partit tenen per "estudiar el suport a una possible investidura d'un govern espanyol": "Continuar defensant el dret a l'autodeterminació a la taula de negociació i compromisos ferms i clars en àmbits econòmics i socials", que es tradueixen en la fi del dèficit fiscal i una millora del finançament o el traspàs integral de Rodalies. Sobre l'autodeterminació, ha assenyalat que "no volen ni poden" renunciar a aquest exercici, sinó que cal seguir abordant-lo a la taula de diàleg.

Davant la polèmica que s'ha generat al voltant del fet que des de Calàbria donin per descomptada l'amnistia —amb membres del PSOE i ministres, com Miquel Iceta, qüestionant-ho i negant-ho obertament—, Oriol Junqueras ha insistit que l'acord assolit amb els socialistes per constituir la Mesa del Congrés inclou "posar fi a la repressió per totes les vies legals necessàries". "És evident que l'amnistia és una via legal i necessària, és evident que s'inclou en aquestes vies i que el PSOE ja s'ha compromès a fer-ho a canvi de la constitució de la Mesa", ha sostingut el president d'Esquerra.

 

L'exvicepresident del Govern ha apuntalat l'amnistia com la via per "limitar i revertir la repressió", un dels objectius que insisteix que és nuclear per als republicans. En aquest camí, Junqueras ha volgut fer al·lusió a la "feina feta" per "treure els presos polítics de la presó, reformar el Codi Penal, modificar el delicte de malversació o derogar el de sedició". Apuntant justament a les detencions del 20-S —quan la policia espanyola va "intentar impedir un referèndum que es va fer amb el suport de bona part de la ciutadania"—, Junqueras ha recordat que aquests delictes es van fer servir per "perseguir quelcom que no era un delicte". "No és cap delicte organitzar un referèndum, no és al Codi Penal, no pot ser delicte exercir la democràcia; mentre que sí que ho és impedir per la força que els ciutadans puguin votar", ha sentenciat.

Oriol Junqueras acte ERC 6 anys detencions 20 S   Miquel Muñoz (3)
Oriol Junqueras, abans de l'inici de l'acte d'ERC amb motiu dels sis anys de les detencions del 20-S / Foto: Miquel Muñoz.

"Capgirem l'Estat"

L'acte, organitzat a la seu d'Esquerra Republicana, ha comptat amb la presència de Carme Forcadell (expresidenta del Parlament), Adriana Delgado, Francesc Sutrias, Marta Molina i Pau Furriol —alguns d'ells són els que van ser detinguts el 20-S—. També hi ha assistit Marta Vilaret, vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva del partit. Abans de la intervenció de Junqueras, han projectat un vídeo on situen l'amnistia com a "pas imprescindible" que demanen des de fa anys, i defensen la feina que han dut a terme aquests anys: "Hem reforçat el camí, capgirem l'Estat, fem possible aquesta oportunitat". El faristol des d'on ha parlat Oriol Junqueras, a més, ha aparegut amb el lema 'Amnistia, autodeterminació'.