Oriol Junqueras ha respost aquesta tarda de juliol des de Tàrrega, on Esquerra Republicana celebrava un acte electoral sense el protagonisme habitual dels seus candidats per Barcelona, Gabriel Rufián i Teresa Jordà, a les declaracions que ha fet a cinc dies de les eleccions generals Santiago Abascal. El líder de Vox, que podria entrar al govern espanyol si es compleixen els pronòstics de les enquestes, ha assegurat que el 155 que va aplicar Mariano Rajoy va ser massa tou, apostant per "intervenir l'autonomia" amb un de nou que s'allargui en el temps, preveient que les tensions tornaran a esclatar a Catalunya si a Espanya mana la dreta. I el líder d'ERC no ha dubtat a rebatre'l, assegurant que els republicans no temen a les seves amenaces: "Els hi volem recordar que no ens fan gens de por, perquè en moltes ocasions ja els hem derrotat", ha advertit Junqueras des de la capital de l'Urgell, on aquest dimarts s'han superat els 43,5 graus. 

El president d'Esquerra ha volgut recordar a la dreta i la ultradreta que "el republicanisme català ha contribuït a tombar la monarquia espanyola i a enviar els reis a l'exili en dues ocasions", a banda també de restaurar les institucions com el Govern de la Generalitat també dues vegades, el 1936 i el 1975, afegint que ERC ha aconseguit derrotar en dues ocasions a PP i Vox "quan es presentaven amb una candidatura conjunta", tant el 2004 com el 2018, amb la moció de censura a Mariano Rajoy que va convertir a Pedro Sánchez en president del govern espanyol. "Sempre ens trobaran a punt per defensar el país com tantes vegades i a punt per guanyar-los". Junqueras, tal com ha anat fent en els diferents actes de campanya en què ha intervingut, ha recordat que ERC és dels "pocs, poquíssims" partits que pot dir que els seus vots mai no han servit per investir cap president de dretes, en una clara una referència a l'abstenció del PSOE (no del PSC) el 2016 per fer president a Rajoy. "Els nostres vots sempre serviran per defensar Catalunya i per derrotar l'extrema dreta i el feixisme", ha assegurat el president d'Esquerra. 

Un referèndum doble, l'aposta de Junqueras 

Oriol Junqueras va encetar ahir la segona setmana de campanya participant també en l'acte central del partit davant del Mercat del Born, acompanyat pel líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi. I, tornant a posar sobre la taula una proposta que va veure la llum en un acte similar a Durango, al País Basc, va insistir en la seva aposta per un referèndum d'autodeterminació simultani a Catalunya i Euskal Herria, convençut que aquest és possible. En aquest acte ja va recordar que el 1868 i el 1931 ja es va "tombar la monarquia", i s'ha mostrat de nou "convençut" que es podrà fer caure, de nou, i fer guanyar la causa republicana. En un acte coincidint amb l'aniversari del cop d'estat de Francisco Franco, aquest 18 de juliol Teresa Jordà ha erigit ERC en "l'antídot del feixisme" i també ha criticat el PSOE per la seva obstinació a protegir la monarquia espanyola "corrupta" i especialment la figura de Joan Carles I. 

A banda de Junqueras, a Tàrrega hi ha intervingut part de la representació lleidatana al Congrés i al Senat en la darrera legislatura, la diputada Inés Granollers i la senadora Sara Bailac que aquest 23 de juliol repeteixen com a caps de llista. I Granollers ha fet una crida a votar per ERC davant la possibilitat que el PSC concentri el vot útil contra l'auge de la dreta: "Penseu que un diputat seu pensa en Tàrrega, en Lleida o fins i tot en Catalunya al Congrés? No, es deu a un partit espanyol que sempre que pot mira cap a la dreta", ha exclamat la diputada. Durant la campanya, els candidats republicans han insistit a titllar els socialistes de sucursalistes, un sac en el qual també han posat als comuns, diluïts dins Sumar.