L’advocat del vicepresident Oriol Junqueras i del conseller Raül Romeva, Andreu van den Eynde, ha dit que les acusacions contra els dos “es basen en una evidència tan migrada que sembla que hagin estat dissenyades per fer que la gent consideri que l’acusació ‘menor’ de sedició sembli justa”, diu l’advocat.

“No hi hagué violència. Això va de drets civils, del dret de vot, malgrat que la fiscalia vulgui reduir l'abast del cas. Nosaltres, en canvi, hem de procurar eixamplar-lo”, afegeix en declaracions al diari progressista britànic The Guardian, que també ha entrevistat Jordi Sànchez a la presó de Soto del Real.

L’acusació de rebel·lió o de sedició exigeix que es provi violència, explica Van den Eynde, però “el moviment independentista català s'enorgulleix del seu comportament no violent”, afegeix.

Duresa del càstig

Junqueras “s’adapta [a la presó] i està fort, però pateix. Té dos fills: de cinc i set anys”. Romeva “té dos fills de 9 i 11 anys, ja és a la presó de fa dos mesos, tot i que ha obeït totes les ordres policials en relació a la seva llibertat provisional. És molt difícil anar a la presó, veure ton pare i després dir-li adeu”, diu Van den Eynde dels fills dels dos presos polítics.

The Guardian no s’estalvia els detalls del cas. “No s'espera que el judici comenci abans de la tardor, moment en què Junqueras hauria estat a la presó 10 mesos”, diu. “S'enfronten a càrrecs de rebel·lió, punibles amb 30 anys de presó, o de sedició, punibles amb 15 anys de presó”.

El diari explica que “els consellers deposats són en una presó de Madrid sota estrictes condicions, que exigeixen a les seves famílies un viatge de més de 400 milles [650 km] per veure'ls un cop per setmana. A banda d'una visita familiar de dues hores cada tres mesos, l'únic contacte [entre ells] és per telèfon i amb un vidre pel mig”.