L'empresonament d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart és des d'avui a la Comissió de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides. L’anunci l’ha fet aquest dijous des de Londres el prestigiós advocat britànic Ben Emmerson, expert en dret internacional i drets humans. És la nova iniciativa de les defenses de Junqueras, Cuixart i Sànchez el mateix dia que es compleixen quatre mesos del referèndum de l'1 d'octubre.

Concretament, Emmerson, que era relator especial de les Nacions Unides, ha presentat una comunicació al Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària perquè confirmi si la presó cautelar decretada contra ells vulnera la Declaració Universal dels Drets Humans, subscrita per l'Estat espanyol. S’ha mostrat optimista, perquè creu que hi ha indicis més que suficients per condemnar Espanya. “Aquest cas és un clàssic de les detencions polítiques arbitràries”, ha assegurat. Ha criticat que afecta greument la pluralitat política, perquè els volen fer "abdicar de les seves idees".

Emmerson ha explicat que el fet que Joaquim Forn no figuri a la petició és una decisió de caràcter personal del conseller, que va renunciar a la seva acta de diputat i a continuar amb l'activitat política. Forn està seguint una estratègia de defensa diferenciada.

 

Segons l’equip d’Emmerson, hi ha evidències clares que s’han vulnerat drets fonamentals dels empresonats, com ara els seus drets a participació política, d'associació i a la llibertat d’expressió “només per la seva defensa del dret d’autodeterminació del poble català”. Ha denunciat que els càrrecs presentats contra ells són “insostenibles”, que són “purament polítics”.

Durant els propers dies, aquest organisme de l'ONU comunicarà al govern espanyol que ha rebut el recurs i que posa en marxa una investigació. Els experts analitzaran els arguments d'Emmerson, i al llarg de les pròximes setmanes o mesos es pronunciarà. Si bé les conclusions no són vinculants, sí que són un element de pes de cara als tribunals internacionals. El grup de treball ha tractat casos de vulneracions de drets humans a països com Veneçuela, Ruanda o l'Iran. És el mateix grup que fa dos anys va dictaminar que Julian Assange, que està reclòs a l'ambaixada de l'Equador a Londres, havia estat detingut arbitràriament.

Sánchez i Cuixart Audiència Nacional / EFE

EFE

“Imagineu que passés a Escòcia”

“Esperem una declaració molt clara del grup”, ha afirmat el jurista, una eminència en el terreny dels drets humans, que s’ha mostrat molt optimista. Espera que el que digui aquest grup de l’ONU, encara que no sigui vinculant, traslladi “pressió política” a l’Estat espanyol perquè rectifiqui. Ha advertit que aquests empresonaments traslladen fins a una “època molt passada de la història d’Espanya”.

L’advocat britànic ha avisat que aquest cas de l’Estat espanyol pot suposar un “precedent perillós” contra el dret de protesta pacífic a tot el món. He reiterat que els delictes dels quals se’ls acusa requereixen una violència que no va existir, i ha recordat que des de l’any 2005 ja no és delicte celebrar un referèndum a l’Estat espanyol.

“Imagineu per un moment que el Regne Unit empresonés els líders del Partit Nacionalista Escocès per defensar la independència d’Escòcia”, ha rebatut. “Doncs aquesta és la situació que tenim a Espanya”.

Per la seva part, l'advocada Rachel Lindon ha denunciat que "les autoritats espanyoles estan actuant com una dictadura, empresonant els seus opositors polítics i rebutjant alliberar-los fins que renunciïn a les seves creences polítiques i abandonin els seus càrrecs".

Llei mordassa i Litvinenko

Ben Emmerson va ser l'advocat de Maria Litvinenko, la dona de l'exagent rus Alexander Litvinenko, mort l'any 2006 després de ser enverinat. També va liderar la defensa de Moazzam Begg, un ciutadà britànic que va ser empresonat a Guantánamo durant dos anys acusat de terrorisme a la guerra de Síria.

Va ser un dels relators de l'ONU que va advertir el Govern espanyol que la coneguda com a "Llei mordassa" —la llei de seguretat ciutadana— suposava una amenaça per als drets humans i les llibertats fonamentals dels individus, així com els drets de manifestació i expressió. També ha denunciat la repressió política a l'Aràbia Saudita i la tortura a Tunísia.

Emmerson acumula més de 25 anys d'experiència litigant en tribunals internacionals, inclosos el Tribunal Europeu de Drets Humans, la Cort Internacional de Justícia, el Tribunal Penal Internacional i el Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia.