Un retorn per la porta gran i a l'atac. Si les úniques declaracions en públic que havia fet Oriol Junqueras respecte a l'estructura B d'Esquerra van ser per negar que ell hagués tingut mai coneixement que els cartells contra els germans Maragall havien sortit de dins d'Esquerra, la presentació de la seva candidatura, Militància Decidim, per tornar a ser president ha trencat tot el silenci i s'hi ha referit directament. Ho ha fet assegurant que a principis del 2018 es va formar un grup per prendre les "decisions al marge de la presidència que estava a la presó i al marge de l'Executiva i del Consell Nacional" i que va ser aquesta la que va decidir muntar una estructura B.
"Tota aquesta gent ha traït als nostres principis quan reivindiquen amb orgull que contactaven mariachis, ens fan passar vergonya", ha reblat amb molta ràbia acumulada, més de dos mesos després que Sergi Sabrià dimitís a la seu d'ERC reivindicat aquesta acció i disparant contra el mateix Junqueras. En aquell grup de missatgeria en qüestió també hi havia la secretària general del partit, Marta Rovira, a la que no ha fet referència directament i amb qui havia fet tàndem durant 13 anys. L'acte d'avui ha servit per presentar qui vol que en sigui la substituta: l'escollida és Elisenda Alamany, número 1 del partit a Barcelona i la número 2 en la candidatura d'Ernest Maragall en les eleccions del 2023.
La indignació com a espurna
Junqueras ha demanat que aquesta ràbia i vergonya que la militància pugui sentir contra el seu partit per l'afer dels cartells Maragall i els altres que s'han conegut, com el ninot a Sant Vicenç dels Horts, no es converteixi en resignació sinó en el motor de canvi per recuperar la presidència del partit. "Sé que la immensa majoria de vosaltres esteu indignats, aquesta indignació és un sentiment legítim i teniu tota la raó. És legítima i imprescindible, l'heu de convertir en motor de canvi i de renovació, d'un foc que ho renovi tot", ha reclamat Junqueras davant un públic que l'ha rebut a crit de president.
L'acte a Olesa, on la candidatura ha reunit més de 1.300 persones segons l'organització (d'un total de 1.500 localitats) ha estat tota una demostració de força de Militància Decidim i Junqueras ha anunciat que el seu projecte compta, per exemple, amb el 60% dels alcaldes que té el partit arreu de Catalunya.
"No vaig aconseguir reivindicar l'1-O"
L'expresident ha volgut treure pit de la feina feta pel seu partit en la organització del referèndum de l'1-O amb un dard inicial contra Carles Puigdemont (ha recordat que la Guàrdia Civil va entrar dins el seu departament per intentar aturar la consulta i no dins el departament de Presidència o el Palau de la Generalitat) que s'ha acabat convertint en un atac contra Rovira i Sabrià a través d'unes disculpes enverinades: "Voldria demanar-vos perdó, no vaig poder aconseguir que la vostra tasca fos reivindicada com us mereixíeu i com el país necessitava", ha començat un Junqueras "convençut que en aquella campanya del 21 de setembre no es va saber valorar l'1-O, el 3-O i tot el que havíem fet. Qui en aquell moment en tenia l'oportunitat, qui en tenia el deure va preferir dedicar-se a altres coses", ha asseverat, en referència a Sabrià que en aquell moment era portaveu i cap de campanya i Rovira, la seva número 2 a les llistes i candidata efectiva. Al contrari del que auguraven les enquestes, ERC va quedar per darrere de Junts en aquelles eleccions.
No ha estat, ni molt menys, l'únic dard que ha enviat a l'actual direcció sortint. Després de dir que la representació política "ha de ser molt digna", ha afegit que "cobrar una nòmina, pagar mòduls d'autònoms també és molt digne. Segur que molts ens agrairan que els donem la possibilitat d’aprendre", ha reblat.
Fer net amb lleixiu abans de recosir costures
La batalla interna del partit ha protagonitzat bona part del discurs de Junqueras, que s'ha proposat recosir el partit si arriba a la presidència, una feina que a hores d'ara, amb els retrets públics i que cada cop pugen més de to, sembla complicat. Abans de posar en marxa les màquines de cosir per refer costures, creu que s'ha de fer ben net per evitar que situacions com les actuals no es puguin tornar a repetir. "No cosírem cap ferida que prèviament no hàgim netejat. No cosirem cap peça de tela que prèviament no hàgim rentat. Ningú té dret a demanar-nos que fem veure que tot allò que ens ha avergonyit no ha passat".
"Als companys de lluita no se'ls dona l'esquena"
Si bé el de Junqueras, i després el de l'Alamany, ha estat el gran discurs de la nit, un dels altres parlaments que ha estat especialment aplaudit ha estat el de Raül Romeva, company del candidat a la presidència en el Govern de l'1-O. Si Carme Forcadell li ha demanat un pas al costat (que ella també s'aplicarà), Romeva ha assegurat que si Junqueras vol ser candidat a la presidència d'ERC o a la Generalitat, "té tot el dret a ser-ho". "Només no ho serà si la gent així ho decideix", ha reivindicat, després de rememorar els temps que van passar plegats a la presó: "L'Oriol és un company amb qui he rigut i amb qui he plorat, d'ell n'he après moltes coses, i m'agrada pensar que alguna també n'hi he pogut ensenyar. Hem sembrat esperances, hem construït somnis i hem après dels errors. Som companys de lluita i als companys de lluita no se'ls dona l’esquena, se'ls dona suport", ha exclamat emocionat.
A banda de les persones que han pujat a l'escenari per intervenir durant la presentació, entre els assistents hi havia suports molt importants per Junqueras com són el conseller Joan Ignasi Elena, l’encara president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó -amb un pes molt important dins Militància Decidim, o el portaveu del Congrés, Gabriel Rufián, el més sol·licitat enter els militants que han anat a la Passió per fer-s’hi fotos. També hi havia entre el públic diputats i exdiputats d’Esquerra al Parlament, com ara Adrià Guevara o Lluïsa Llop, o Pau Morales, que ara és secretari d'Organització del partit. Elisenda Alemany també estava asseguda entre els assistents, però ha acabat pujant a l'escenari com a candidata a secretària general.