El president d'ERC i exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Raül Romeva i Dolors Bassa han participat aquest dilluns en la seva primera reunió de la Permanent Nacional d'ERC, un cop indultats.
També ha estat la primera vegada que han tornat a la seu del partit, al carrer Calàbria, un cop concedida la mesura de gràcia. Romeva hi ha entrat acompanyat de Diana Riba, i Bassa i Forcadell han arribat en dos cotxes que les han conduït fins a dins. La reunió l'han seguit de manera presencial una vintena de membres i la resta, com la secretària general, Marta Rovira, des de Ginebra, ho han fet a distància.
Junqueras intervindrà a la tarda al Consell Nacional extraordinari del partit al costat de la secretària general, Marta Rovira, que viu a Suïssa, i del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que és el coordinador nacional de la formació. Els parlaments de tots tres es podran seguir en obert, però la resta de la trobada serà a porta tancada. L'acte es farà a l'auditori Axa a les sis de la tarda.
Tots quatre eren a la presó arran del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, pel qual van ser jutjats i condemnats, i tres anys i mig després han pogut sortir-ne per aquesta mesura de gràcia aprovada pel govern espanyol.
Sánchez i els indults
Precisament aquest dilluns, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha admès que va canviar d'opinió sobre els indults per als presos polítics. Tot i que en el passat els rebutjava, ara considera que allò útil per avançar cap a la convivència és el "perdó", i per això els ha concedit. Això sí, ha negat que aquesta decisió tingui a veure amb el fet que l'Executiu necessiti al Congrés els vots d'ERC.
Així ho ha assegurat en una entrevista a la Cadena Ser en la qual ha tornat a defensar la mesura de gràcia, i ha aprofitat per avisar la Generalitat que, després d'aquest "exemple clar a favor del diàleg" que ha donat el govern espanyol, els toca a ells "esforçar-se" i "reconèixer l'altra part de la ciutadania catalana que no creu en la independència".
Quant a la mesa de diàleg amb la Generalitat, Sánchez ha advertit que si comencen a parlar de les coses que més els separen, no aconseguiran avançar "en el camí del diàleg".
I sobre la presència del líder d'ERC, Oriol Junqueras, en aquesta mesa, s'ha mostrat contrari al fet que formi part d'aquest fòrum perquè "és una taula entre governs" i perquè a més ell encara té "uns anys d'inhabilitació en el que és la representació institucional, que no es correspon amb una representació de l'Executiu català en aquest diàleg", ha afirmat.