Acabades les festes de Nadal i els terminis per resoldre, el Tribunal Suprem comença l'any 2020 com va acabar el 2019: amb el procés i Catalunya sobre la taula.
El Tribunal Suprem ha de resoldre sobre el futur d'Oriol Junqueras després que el TJUE hagi reconegut la immunitat del líder d'ERC com a eurodiputat, i sobre si cessa o no el president Quim Torra i li retira la condició de diputat al Parlament de Catalunya, tal com demana la Junta Electoral Central.
Aquest dijous hi ha doble sessió al Suprem, en paral·lel: de la sala penal i la de la contenciosa. La primera ha de decidir el futur de Junqueras i si aplica la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). És a dir, si, com reconeix el tribunal de Luxemburg, Junqueras té immunitat i, per tant ha de sortir de la presó per anar a l'Eurocambra o bé obeeix l'escrit de la Fiscalia, que demana que se li retiri la immunitat.
La sala contenciosa ha de resoldre si suspèn cautelarment les resolucions de la JEC sobre el president Torra i el manté com a president fins que es resolgui el recurs a la sentència que l'inhabilita per al càrrec, o bé només perd la condició de diputat, com demana l'organisme administratiu electoral.
El futur de Junqueras
La sala segona presidida per Manuel Marchena i que va condemnar Junqueras a 13 anys de presó per sedició, té sobre la taula escrits antagònics després d'haver rebut el parer de totes les parts. Mentre que la defensa del líder d'ERC reclama la nul·litat de la condemna i la posada en llibertat, la Fiscalia destaca que la sentència és ferma i sosté que procedeix la "immediata execució" de la pena d'inhabilitació que el Suprem va deixar en suspens a l'espera de la resolució del TJUE.
L'Advocacia de l'Estat també rebutja de ple l'anul·lació de la sentència, però aposta perquè es permeti a Junqueras complir tots els tràmits per obtenir la seva acta de diputat europeu i exercir les seves funcions mentre no s'aixequi la seva immunitat, cosa que s'ha de sol·licitar a l'Eurocambra "al més aviat possible".
El futur de Torra
Els magistrats del contenciós, per la seva banda, no hauran d'entrar en el fons dels assumptes.
La seva missió és decidir si accepten les mesures cautelaríssimes demanades per les defenses de Junqueras i del president de la Generalitat, Quim Torra, i deixen en suspens les resolucions de la JEC mentre estudien la seva legalitat, després dels recursos presentats pels afectats.
Tant a Junqueras com a Torra, la JEC els va aplicar el principi d'"inelegibilitat sobrevinguda", és a dir, com que han estat condemnats, no poden ser diputats. En el cas de Junqueras, segons la resolució de l'àrbitre electoral, això implica el seu cessament com a diputat electe del Parlament Europeu, condició que, d'acord amb la sentència del TJUE, havia adquirit el 13 de juny del 2019, en ser proclamat eurodiputat electe.
En el cas de Torra, condemnat per desobediència pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no treure els llaços grocs d'edificis públics en campanya electoral, la JEC va instar a retirar-li la seva credencial com a diputat, deixant en mans del Parlament la decisió sobre si ha d'abandonar també la presidència de la Generalitat.