El vicepresident, Oriol Junqueras, ha presentat ja l'escrit perquè el traslladin a una presó catalana i el deixin assistir a les sessions de constitució de la Mesa del Parlament i al ple d'investidura.
La decisió depèn directament del magistrat instructor, Pablo Llarena, però la Fiscalia es pronunciarà al respecte i el que sembla és que està disposada a estudiar la participació política de Junqueras en els diferents actes que es demanin. És l'única escletxa que ha deixat veure el Ministeri Públic en tot el cas sense donar un 'no' rotund només de conèixer la petició, trencant subtilment la línia portada fins ara. La demanda del trasllat i els permisos per sortir de la presó per assistir als plens tot just, però, acaba d'entrar al Suprem.
Després que divendres passat, la Sala Penal del Tribunal Suprem denegués a Junqueras la llibertat provisional, l'advocat ha activat la nova estratègia de defensa que ja va avançar ElNacional. El primer pas, acostar el vicepresident al Parlament i garantir la seva presa de possessió com a diputat.
L'escrit, que ja s'ha presentat al Tribunal Suprem, fa especial incidència en la presumpció d'innocència i la excepcionalitat que representa la mesura de presó provisional, citant l'ONU i Mandela: "D'acord amb les Regles mínimes de les Nacions Unides per al tractament dels reclusos (Regles Nelson Mandela), els reclusos a l'espera de judici gaudiran de la presumpció d'innocència i han de ser tractats de manera conseqüent amb aquesta presumpció".
La defensa de Junqueras apel·la als drets de representació política d'Oriol Junqueras: "Cap norma restringeix els drets polítics dels presos a l'estricta esfera del dret de sufragi i així ho defensa la doctrina autoritzada, ja que la categoria de "drets polítics" és molt més àmplia que
la del dret al sufragi actiu i passiu".
En l'escrit on es demanen els permisos per assistir a la sessió d'investidura del Parlament es remarca la necessitat de la presència dels electes per no vulnerar la mateixa funció de la Cambra en un moment en què, a més, la majoria absoluta del bloc independentista depèn de cada un dels escons aconseguits: "En situació de presó provisional, per tant, un diputat electe ha de
poder exercir les seves funcions polítiques essencials, i per més que el seu empresonament faci incompatible l'assistència diària a la Cambra legislativa o la seva participació en comissions parlamentàries (on podrien ser substituïts), no pot implicar la seva inassistència al ple ni la pèrdua del seu vot, circumstància que alteraria la funció mateixa del Parlament i afectaria un poder de l'Estat, amb la desnaturalització del dret de participació política de l'article 23.2 o el de representació política dels ciutadans de l'article 23.1 CE, la manifestació en l'àmbit
internacional es vincula amb l'article 3 del protocol 1 CEDH".
L'escrit de la defensa de Junqueras apel·la als principis argumentats pel mateix Tribunal Constitucional sobre els drets fonamentals davant el fet que els diputats son insubstituïbles i el seu vot no es pot delegar.
L'advocat del vicepresident detalla la data del ple de constitució de la Mesa, el 17 de gener, convocat avui mateix, i el d'investidura del nou govern de la Generaltiat, previst per a deu dies més tard. L'escrit fa esment en l'aplicació de les mesures de seguretat per al trasllat que creguin necessàries, com a formalitat, però caldrà veure si es donen els permisos en què la situació permet al Tribunal Suprem i la policia la presència del vicepresident al Parlament de Catalunya.