COMBO-ERC

El nou Govern planteja un repte innegable i una plataforma excepcional per a Oriol Junqueras que ha assumit la funció de vicepresident del conjunt del Govern i responsable del Departament d’Economia i Hisenda.

A banda de totes les atribucions pròpies del Departament d'Economia, l’endemà de la presa de possessió del Govern, el president Carles Puigdemont va signar una disposició per la qual delega al vicepresident les atribucions de "coordinació de l’activitat dels departaments" del Govern, habitualment sota la responsabilitat del cap de l'Executiu.

Tot plegat conforma una vicepresidència molt potent que es desplegaran tant des de la seu d’Economia a la Rambla Catalunya, com al Palau de la Generalitat on s’ubiquen una part de les estructures de la vicepresidència.

Malgrat que l'equip que l'acompanyarà no està encara tancat, ja hi ha el nucli bàsic que permet llegir el plantejament amb què el vicepresident aborda el departament. De moment, s'hi incorporen els col·laboradors més pròxims que l’han acompanyat els darrers anys. En mans d’aquest primer cercle de col·laboradors més propers queda l’Oficina del vicepresident, de nova creació.

Lluís Juncà

El cap de l’Oficina del vicepresident del Govern, Lluis Juncà i Pujol (Olot, 1983), és enginyer de Telecomunicacions per la UPC, màster en Ciències Polítiques per la UOC i MBA d’ESADE. Va conèixer Oriol Junqueras l’any 2010 a Brussel·les quan va començar a treballar com a assistent de l’aleshores eurodiputat, després de passar un procés de selecció. Des d’aquell moment s’ha convertit en un dels seus col·laboradors més estrets.

Sergi Sol

En aquest primer cercle se situa com a responsable de Comunicació Sergi Sol i Bros (Barcelona, 1970), que fins ara ha assessorat Junqueras des del partit en les relacions amb els mitjans fins a convertir-se en una de les persones de màxima confiança. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, ningú no dubta que tindrà un pes fonamental en la comunicació global de l’Executiu.

 

Per aquesta raó, els nomenaments posats en marxa en les secretaries de Comunicació que depenen del Departament de Presidència, que encapçala Neus Munté, han estat assumides tant per CDC com per ERC, de manera “trenada”: de dues secretaries, una correspon a cada formació, i igualment, pel que fa les direccions generals que en depenen. En aquest organigrama, es dóna per segur, tot i que encara no ha estat confirmat que s'hi incorporarà el director de La Xarxa, Miquel Martí Gamisans, que assumirà les funcions de secretari de Comunicació del Govern dins del Departament de Presidència.

Pel que fa a l'àmbit estricte d'Economia i Hisenda, s'ha incorporar en aquest equip Albert Puig, com a responsable de Comunicació del Departament. Diplomat en Direcció Estratègica de la Comunicació a ESADE Business School i llicenciat en Ciències Químiques a la UB, Puig ha dirigit les àrees de comunicació de Bodegas Torres i Caixa Penedès, a més de ser director general d’InterMèdia.

Perfil polític al Govern

A partir d’aquí, la vicepresidència queda dividida en tres secretaries sobre les quals recaurà el dia a dia del departament: la secretaria general, la d’Economia i la d’Hisenda. Junqueras ha optat per atorgar un perfil molt polític a aquestes tres peces clau de l’engranatge del vicepresident.

Josep Maria Jové

El nou secretari general del departament serà Josep Maria Jové i Lladó (Barcelona, 1975). Llicenciat en Ciències econòmiques i empresarials per la UPF, postgrau en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UB i diplomat en Estudis Avançats en Ciència Política per la UB. Jové, que és president del consell nacional d’ERC, ha desenvolupat la seva activitat en el sector públic i en el privat –inclòs els dos tripartits entre 2005 i 2010–. Ho ha compaginat amb la docència universitària i en el seu currículum es destaca que “la seva línia d’investigació acadèmica principal són els governs de coalició”. No li anirà malament. Precisament en les seves mans quedarà coordinar tota l’estructura del departament i donar suport al vicepresident en l’aplicació de les directrius generals de l’acció de Govern.

Pere Aragonès

El secretari d’Economia serà Pere Aragonès i Alcaraz (Pineda de Mar, 1982), un diputat amb àmplia experiència a l’hora de bregar amb els debats econòmics al Parlament. És secretari de política econòmica i coneixement a l’executiva d’ERC, llicenciat en dret per la UOC, màster en història econòmica per la UB i amb estudis en polítiques públiques per al desenvolupament econòmic a la Kennedy School of Government de la Universitat de Harvard.

Lluís Salvadó

La secretaria d’Hisenda quedarà en mans d’un altre dels pesos pesants d’Esquerra, Lluís Salvadó i  Tenessa (la Ràpita, 1969), actual secretari general adjunt de la formació republicana. És enginyer industrial per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de la UPC, postgrau en Direcció General d’Empreses per la UOC. Salvador va ser un dels responsables de coordinar la campanya de Junts pel Sí, que es va acabar convertint en un assaig de l’engranatge que ha fet funcionar el grup parlamentari i que s'haurà de traslladar al Govern.

ERC

El fort perfil polític de la representació republicana al Govern ha provocat un desplaçament de forces fins ara abocades al Parlament i al partit que presideix Junqueras. Això ha obligat també a una reestructuració interna de la formació en la qual, hi haurà un clar reforçament de dues figures.

Marta Rovira

La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira (Vic, 1977) ha quedat ara situada com la peça clau dels republicans al Parlament i al partit. El pes específic que ha anat adquirint Rovira a la cúpula d’Esquerra va provocar fins i tot que el seu nom s’apuntés com a candidata a presidir el Parlament, tot i que ella ho ha negar repetidament. Rovira és llicenciada en Dret per la UPF i en Ciències Polítiques i de l’Administració Pública per la UOC.

Sergi Sabrià

Al costat de Rovira emergeix amb força el portaveu del partit i vicesecretari d’Imatge i Comunicació d'ERC, Sergi Sabrià. De fet, fins i tot es va arribar a apuntar el seu nom com a secretari de Comunicació del Govern, dins del Departament de Presidència. Sabrià, però, es concentrarà al partit i al Parlament.