Més d'un centenar de consellers nacionals d'Esquerra Republicana han signat la petició de reunir l'executiva nacional per tal de formalitzar l'avançament del congrés nacional que ha de renovar la direcció dels republicans. Es tracta d'una maniobra del junquerisme, que busca avançar el canvi d'executiva al partit republicà i que agafaria el rovirisme a contrapeu al no tenir una cara visible com a líder. Segons avança Efe, encara no s'ha registrat formalment aquesta sol·licitud, que es preveu que sigui la setmana vinent. I és que des del junquerisme es recorda que els estatuts del partit preveuen que, si un terç dels membres dels 300 membres del consell nacional republicà ho demana, aquest òrgan s'hauria de reunir de forma extraordinària amb un mínim de quinze dies d'antelació. 

L'escrit va dirigit a la secretaria general i a la presidència del consell nacional i argumenta que l'article 72 dels estatuts estipula que, en cas de dimissió del president del partit, cal impulsar la celebració d'un congrés extraordinari per escollir la nova direcció en el termini de tres mesos. Oriol Junqueras va deixar formalment la presidència d'ERC el passat 10 de juny amb intenció de postular-se novament per al càrrec al pròxim congrés, que, tal com interpreta el junquerisme, s'hauria d'haver celebrat abans de la Diada de l'11 de setembre.  L'actual executiva encapçalada per Marta Rovira, tanmateix, va decidir convocar el congrés el 30 de novembre com a mesura preventiva en cas que hi hagués una repetició electoral. 

Un cop investit Salvador Illa i conjurat el risc de noves eleccions a la tardor, els signants consideren que no té sentit mantenir aquest calendari i aposten per avançar el congrés, que segons diuen des del junquerisme, es podria celebrar a la segona meitat d'octubre. 

Amb tot, l'actual direcció d'ERC demanarà un informe jurídic per saber si és possible avançar el congrés dels republicans tal com demana l'entorn de Junqueras, segons han explicat fonts d'ERC a l'ACN. Els actuals dirigents d'ERC i la candidatura de Junqueras tenen previst reunir-se el pròxim 28 d'agost per abordar aquesta qüestió. Fonts de la direcció "lamenten" que s'hagi "motivat" aquest debat a través dels mitjans de comunicació abans de parlar-ne a la reunió fixada. També diuen que és "estrany" que qui va fixar la data del congrés, en referència a Junqueras, ara vulgui canviar-la.

Què s'interpreta des del rovirisme?

Tanmateix, un dels elements clau que interpreta el rovirisme és que la data del congrés es va fixar el 15 de maig, gairebé un mes abans de la dimissió d'Oriol Junqueras. Per tant, la situació rau en la interpretació dels estatuts i si la dimissió d'un president del partit pot fer canviar una decisió presa amb anterioritat. 

Amb tot, des del junquerisme sempre s'ha considerat que la data escollida per l'actual direcció encapçalada per Marta Rovira va ser una maniobra per guanyar temps per buscar candidats i preparar una candidatura alternativa a Junqueras, malgrat que el rovirisme ho hagi negat. I és que l'expresident dels republicans ha estat treballant els últims mesos per aconseguir suports arreu del país, a través de trobades en seccions locals i reunions gairebé diàries. De fet, tenen un acte obert previst amb joves el pròxim 30 d'agost a Sant Vicenç dels Horts. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!