La Junta Electoral de Barcelona ha rebutjat la petició de Junts per Catalunya de repetir el vot exterior. La candidatura de Carles Puigdemont considerava que hi havia un total de 1.922 vots no escrutats dels electors residents a l’estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA). És a dir, que no havien entrat a l'urna i, per tant, havien estat destruïts. Tot i això, la Junta Electoral, en primer lloc, nega que els vots hagin estat destruïts, si no que estan vigilats pels Mossos d'Esquadra en el mateix lloc en el qual va tenir lloc l'escrutini.

La Junta Electoral, alhora, recorda que l'escrutini es va dur a terme amb la participació de representants de Junts per Catalunya i dels altres partits i que cap d'ells va dur a terme una reclamació específica davant la Mesa Electoral. La Junta Electoral de Barcelona argumenta que les queixes de Junts es podrien haver resolt en aquell moment, de conformitat en l'article 95 de la LOREG, que regula l'escrutini del vot CERA i que exigeix dels electors el compliment d'una sèrie de requisits que era obligació de la Mesa Electoral controlar. Per això, la Junta Electoral de Barcelona considera que la reclamació que efectua la coalició és contrària la normativa que regula els escrutinis electorals. Amb tot, Junts per Catalunya podrà recórrer contra la decisió a la Junta Electoral Central, òrgan superior a la Junta Electoral Provincial. 

En aquesta demarcació hi havia hagut un total de 17.384 votants i els no escrutats representava, asseguren, un 11,05% del total de vots CERA rebuts a Barcelona. Des de Junts  consideraven que la destrucció dels vots abans d'arribar a entrar l'urna és "precipitada i indeguda" i vulneraven els drets dels electors de les candidatures, ja que "no va respectar el transcurs dels terminis legals d'impugnació". I és que asseguraven que hi ha hagut una "alteració manifesta dels resultats electorals". 

La JEP també ha desestimat un altre recurs de Junts manifestant el seu malestar perquè durant el recompte del vot exterior, els apoderats havien estat "retinguts". L'àrbitre electoral insisteix que els apoderats van poder moure's "amb la llibertat que permetia la zona d'escrutini". També assegura que és falsa la denúncia de Junts sobre la rapidesa amb què es va fer l'escrutini del vot CERA.

El PSC s'imposa en el vot exterior

El PSC s'ha imposat en el vot a l'exterior amb un total de 5.433 vots, mentre que Junts per Catalunya ha quedat com a segona força amb 4.766 vots de suport. En total, hi ha hagut una participació del 7,05% dels 294.594 electors residents a l’estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents. Això suposa un augment significatiu de la participació, i és que en les eleccions del 14 de febrer del 2021 hi va haver un total de 4,2% dels votants CERA.

Així mateix, el Partit Popular ha quedat en tercera posició amb 2.415 vots, fins i tot per sobre dels 2.401 vots que ha obtingut Esquerra Republicana. Per la seva banda, els Comuns Sumar han quedat en cinquè lloc amb 1.533 vots, un canvi substancial perquè Vox, amb 1.180 vots, ha quedat per sota de la formació liderada per Jéssica Albiach. La CUP ha obtingut 340 vots de suport, mentre que, curiosament, la candidatura de Recortes 0 (amb 353 vots) ha quedat per sobre d'Alhora (340 vots) i Aliança Catalana (339 vots). 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!