La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat els recursos de Junts pel recompte del vot exterior del 12-M. L'àrbitre de les eleccions ha considerat que no cal repetir les votacions perquè les paperetes no es van destruir, sinó que es troben sota custòdia dels Mossos d'Esquadra. Indiquen que tampoc es pot fer el recompte perquè el resultat dels comicis no s'hauria vist alterat encara que tots els vots no comptabilitzats a les urnes haguessin estat per Junts. En aquest sentit, la JEC dicta a les quatre Juntes Provincials que considerin definitiu el recompte dels comicis del 12 de maig. Junts va recórrer davant la JEC les decisions prèvies de les Juntes Provincials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona davant la negativa de tornar a comptar el vot exterior incloent-hi les butlletes no escrutades per haver estat presentades fora de termini.

Els de Puigdemont proposaven tornar a obrir les urnes per aquests ciutadans en cas que les paperetes haguessin estat eliminades. Contra el rebuig del recurs de Junts per part de la JEC no hi ha res a fer, però sí que es pot presentar un recurs contenciós electoral contra els acords de les Juntes Provincials de proclamació d'electes.

Junts afirma que hi ha gairebé 2.000 vots no escrutats a Barcelona

Els de Carles Puigdemont consideren que a Barcelona hi ha un total de 1.922 vots no escrutats dels electors residents a l’estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA). Segons ells, a la demarcació hi havia hagut un total de 17.384 votants i els no escrutats representaven un 11,05% del total de vots CERA rebuts a la zona. 

Des de Junts  consideraven que la destrucció dels vots abans d'arribar a entrar l'urna era "precipitada i indeguda" i vulnerava els drets dels electors de les candidatures. La formació va presentar un altre recurs a la JEP manifestant el seu malestar perquè durant el recompte del vot exterior els apoderats havien estat "retinguts". Per la seva banda, l'àrbitre electoral insisteix que els apoderats van poder moure's "amb la llibertat que permetia la zona d'escrutini".

El PSC s'imposa en el vot exterior

Els resultats del vot a l'estranger han estat força similars als de Catalunya, i és que els socialistes s'han imposat amb un total de 5.433 vots, mentre que Junts per Catalunya ha quedat com a segona força amb 4.766 paperetes de suport. En total, hi ha hagut una participació del 7,05% dels 294.594 electors residents a l’estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents. Això suposa un augment significatiu de la participació, i és que en les eleccions del 14 de febrer del 2021, durant la pandèmia, hi va haver un total de 4,2% dels votants CERA.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!