La Junta Electoral Central (JEC) ha deixat per la setmana que ve el cas de l’escó de Laura Borràs després que el Parlament de Catalunya defensés que no la poden apartar fins que la sentència per corrupció sigui ferma. Un cop la cambra catalana va presentar les al·legacions, la JEC havia d’abordar-ne la situació aquest dijous, però ho ha deixat per la setmana que ve tenint en compte que té moltes carpetes pendent de resoldre per la campanya electoral. A la vista dels precedents de Quim Torra i Pau Juvillà, l’òrgan electoral podria enviar un requeriment a la Mesa perquè faci efectiva la retirada de l’acta.
La pilota torna a estar a la teulada de la JEC perquè el Parlament s’ha espolsat les puces aquesta setmana afirmant que no es manté l’acta de diputada a Borràs a l’espera que el Tribunal Suprem (TS) resolgui el recurs presentat. A través d’un escrit enviat aquest dilluns, la Mesa va informar que havia demanat al Suprem que, com a mesura cautelar, suspengués la decisió de la JEC fins que es resolgués el cas. La setmana passada, la mateixa JEC havia donat 5 dies més de marge perquè informés dels motius pels quals no s’havia expulsat Borràs del Parlament atesa la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per prevaricació i falsedat documental.
La insistència de Ciutadans
Després que el Parlament decidís no obeir l’ordre de retirada, Ciutadans es va tornar a queixar a la Junta, a qui va demanar que actués contra els membres de la Mesa. A més, els taronges també van reclamar que s’obrís “un procediment sancionador” contra la presidenta en funcions, Alba Vergés, per no haver fet cas de les ordres “desafiant obertament” la JEC. També volen que el cas vagi a mans de la Fiscalia perquè, segons el seu punt de vist, l’actitud de la Mesa pot constituir un delicte de desobediència.
Ciutadans ha demanat a la JEC que porti a la fiscalia la mesa del Parlament per no retirar l'escó a Laura Borràs després que aquest mateix òrgan administratiu li retirés l'escó el 3 de maig i que hagin presentat al·legacions per un procés que consideren "ferm i definitiu". Sobre aquest punt, el portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa, afirma que "s'està allargant el compliment de la retirada de l'escó perquè estem en període electoral" i lamenta que el "Partit Socialista, ERC i Junts miren cap a un altre costat".
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat Borràs a 4 anys i mig de presó i 13 anys d'inhabilitació a càrrec públic i pagar una multa de 36.000 euros en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació i un altre amb falsedat documental per la seva gestió quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre els anys 2013 al 2017. Amb tot, Borràs ha recorregut aquesta decisió al Tribunal Suprem per demanar que es dicti una nova sentència "absolent Borràs dels delictes pels quals ve inicialment condemnada".