Les Juntes Electorals de Zona que apleguen els municipis de Cadaqués, Cardedeu i Tordera han obligat els seus ajuntaments a retirar les estelades de les seves places públiques durant la campanya de les eleccions generals 2023. L'òrgan administratiu ha pres aquesta decisió després de les denúncies presentades per l'entitat espanyolista Impulso Ciudadano emparant-se en el principi de neutralitat en períodes electorals. Els tres municipis ja han retirat les banderes, tot i que es preveu que les tornin a posar després del 23 de juliol als espais públics on figuraven.
📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya
De fet, en el cas de Cadaqués, ja van haver de fer-ho per les eleccions municipals del 28 de maig per no vulnerar la "neutralitat" als espais públics en període electoral. Per la seva banda, l'entitat Impulso Ciudadano ha celebrat a través de Twitter aquestes decisions de les juntes electorals de zona competents de cadascuna de les tres localitats i ha acusat la "majoria dels municipis catalans" d'"incomplir la llei sistemàticament". A més, posen a disposició un correu electrònic perquè qui vulgui els pugui enviar una foto amb la ubicació, la data i l'hora exacta en què aquesta s'ha fet per denunciar novament davant l'òrgan administratiu totes aquelles estelades que segueixin als llocs públics durant la campanya electoral.
En una altra piulada, concreten que ja han presentat "més de 400 denúncies a ajuntaments catalans" per vulnerar la neutralitat institucional al llarg de diverses campanyes electorals. A més, consideren "lamentable" el fet que hi hagi "tantes autoritats catalanes sense cap mena de mirament a l'hora de posar al servei de la seva ideologia les institucions que han de representar-nos a tots".
Altres decisions polèmiques de la Junta Electoral
Al llarg d'aquesta campanya, la Junta Electoral també està tenint força protagonisme per altres decisions. Una de les més controvertides ha estat la resposta que va donar a RTVE sobre l'emissió d'un anunci radiofònic de la Falange que inclou el 'Cara al sol'. L'òrgan administratiu va declarar que no és competent per establir si aquesta falca publicitària incompleix la llei de memòria democràtica. L'àrbitre electoral assenyalava que el lloc on s'hauria de dirimir seria la via judicial, existint la possibilitat que l'ens de la ràdio i televisió pública espanyola ho posés en coneixement de la Fiscalia: "La JEC té reiteradament declarat que no té competència per acordar la suspensió d'un vídeo de propaganda electoral pel seu suposat contingut delictiu, en la mesura que, conforme a allò que disposa en l'article 20.5 de la Constitució, només en virtut de resolució judicial podrà acordar-se el segrest de publicacions, gravacions o altres mitjans d'informació".