Nou revés a la candidatura lliga de l'esquerra a Andalusia. La Junta Electoral ha rebutjat l'escrit d'esmena que demanava d'incloure a Podemos en la coalició Por Andalucía registrat a última hora d'aquest diumenge per l'acabada d'acordar coalició, fruit d'un pacte assolit a última hora de divendres passat entre Podemos, Esquerra Unida, Más País Andalucía, Verds Equo, Aliança Verda i Iniciativa del Poble Andalús. Es reclamava "esmenar" l'escrit de constitució de la coalició presentat divendres, 6 de maig, per incloure a les sis formacions, i no deixar fora Podemos i Aliança Verda. L'acord es pot recórrer a la Junta Electoral Central.

L'escrit va ser presentat per la coalició Por Andalucía cap a les 22.30 hores d'aquest diumenge, 8 de maig, després de la decisió de la Junta Electoral d'Andalusia, anunciada aquest dissabte passat, de no acceptar la sol·licitud de constitució de l'esmentada coalició electoral que integrava a sis organitzacions polítiques "en haver-se presentat la sol·licitud una vegada transcorregut el termini establert a l'article 44.2 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General" (Loreg). En l'escrit d'esmena, ara rebutjat, s'esgrimia que l'escrit de constitució de Por Andalucía que es va presentar divendres passat davant de la Junta Electoral d'Andalusia, no es corresponia amb la realitat del pacte polític assolit per sis formacions polítiques que consten en el pacte de coalició" que "va ser anunciat públicament abans de la seva presentació en registre".

Independents

Podem, Esquerra Unida, Más País Andalucía, Verds Equo, Aliança Verda i Iniciativa del Poble Andalús tenen un acord polític, però la complexitat de les negociacions, atacades per la designació de candidats i el repartiment de llocs a les llistes, va provocar que Podemos i Aliança Verda no arribaran a temps per registrar la seva pertinença a la coalició. Els candidats de Podemos tindran que figurar a la papereta electoral de Por Andalucía com a "independents", no podran fer ús del logotip d'aquest partit ni tindran accés directe al finançament electoral ni a les subvencions finalistes que el Parlament concedeix als grups, segons fonts jurídiques consultades per Efe.

Inmaculada Nieto, candidata a la Junta de Por Andalucía, ha opinat que no contempla un escenari en el qual Podemos no estigui inclòs en la coalició ni que es presenti als comicis andalusos en solitari. Per la seva part, Podemos s'ha compromès a buscar totes les vies administratives per garantir l'acord polític. "L'acord polític i el front ampli de Yolanda Díaz no es trencaran per qualsevol qüestió burocràtica o administrativa. Hi ha voluntat per les sis forces polítiques de presentar-se juntes el 19-J", han subratllat des de Podemos.