Les cúpules de la Conselleria i el Ministeri de l'Interior es reuniran aquest dijous al matí al Palau de la Generalitat en la primera Junta de Seguretat de Catalunya que es fa entre els dos nous governs. Després de l'intercanvi de cartes entre el conseller Miquel Buch i el ministre Fernando Grande-Marlaska sobre l'ordre del dia de la trobada, finalment, el debat de la retirada dels llaços grocs serà sobre la taula.
La Junta de Seguretat és l'òrgan de composició paritària entre la Generalitat i l'Estat, presidit pel president del Govern, Quim Torra, encarregat de coordinar les polítiques de seguretat, l'activitat dels cossos policials a Catalunya i l'intercanvi d'informació en l'àmbit internacional. És en aquest marc on els dos governs han d'arribar a acords en matèria de seguretat per als propers mesos.
Per part de l'Executiu socialista hi assistiran la secretària d'Estat de Seguretat, Ana Botella; el director del Gabinet de Coordinació i Estudis, José Antonio Rodríguez; el secretari general tècnic, Juan Antonio Puigserver, i la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera. Per part de la Generalitat hi assistiran el secretari general del Departament d'Interior, Brauli Duart; el director general de la Policia, Andreu J. Martínez, i el responsable de l'assessoria jurídica del Departament d'Interior, Francesc Claverol. La reunió serà a porta tancada i en acabar, Grande-Marlaska i el conseller d'Interior, Miquel Buch, compareixeran públicament.
L'ordre del dia
El primer punt de l'ordre del dia sobre serà el tema "convivència en l'espai públic", imposat per l'Executiu espanyol i forçant així el debat sobre els símbols, sobretot els llaços grocs, que s'han anat posant els darrers mesos reivindicant la llibertat dels presos polítics. Segons ha pogut saber El Nacional, des del departament no s'ha fet cap objecció a aquest punt de l'ordre del dia perquè consideren que la prioritat principal és que la junta se celebri.
En aquest context, s'especifica que el Ministeri de l'Interior informarà sobre la convivència a l'espai públic, l'índex de criminalitat i el suport de les forces i cossos de seguretat de l'Estat en circumstàncies extraordinàries. A més, l'ordre del dia també concreta que el Departament d'Interior informarà sobre l'evolució dels principals indicadors de seguretat ciutadana, el balanç de sinistralitat viària i la percepció de la ciutadania de les polítiques de seguretat del Govern.
D'altra banda, la trobada també inclou l'avaluació de la integració dels Mossos al Sistema de Coordinació d'Investigacions (SCI-SICOA) del CITCO, la constitució de la comissió mixta acordada en Junta de Seguretat l'any 2017, i la la incorporació de la Guàrdia Civil i el CNP al 112 a partir de la constitució d'un grup de treball.
Dues reunions l’any passat
Després d’estar vuit anys sense reunir-se, la Junta de Seguretat ho va fer per primer cop el 10 de juliol de l’any passat, llavors encapçalada pel conseller Jordi Jané i el ministre Juan Ignacio Zoido.
Entre els acords d'aquella Junta destaca la integració dels Mossos al CITCO, un òrgan que depèn de la Secretaria d'Estat de Seguretat que es va crear el 2014 per lluitar contra el terrorisme i el crim organitzat. També es va decidir integrar-los en la Mesa d'avaluació de l'amenaça terrorista, així com en la Mesa de coordinació. Fins l'any passat, després d'alguns dels atemptats que havien patit ciutat europees, s'havia convidat els Mossos a participar-hi, però aquesta assistència puntual havia fet que en alguna ocasió no tinguessin temps material per desplaçar-se a la reunió.
També es va acordar crear una comissió mixta que exploraria el procediment perquè la unitat espanyola de l'Europol pugui habilitar els Mossos en el sistema SIENA d'intercanvi d'informació policial europea.