Junts accepta acudir a la reunió convocada per Salvador Illa, però ho fa amb retrets. El president de la Generalitat ha convocat el president del Parlament, Josep Rull, i els responsables dels grups parlamentaris a participar en una ronda de contactes dilluns vinent, 28 d'octubre. El president del grup de Junts, Albert Batet, ha respost a la invitació amb una carta, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, en què accepta la reunió però retreu a Illa el tracte dispensat a Junts i el fet que no s'hagi reunit amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, dins de les trobades que ha mantingut amb els seus predecessors al càrrec.

Illa ha convocat Junts a través d'una missiva -de sis línies- dirigida a Batet, en què emmarca la cita en el compromís adquirit en el debat de política general de reunir-se amb els grups parlamentaris "per abordar l'inici de la legislatura i cercar consensos i grans acords per a Catalunya". Amb aquest argument convida el president del grup a una trobada dilluns vinent a dos quarts de cinc de la tarda al Palau de la Generalitat.

 

Anomalia democràtica

Batet ha respost també a través d'una carta -de dos paràgrafs- en què, a més de confirmar l'assistència a la cita, retreu a Illa que s'hagi reunit, entre d'altres, amb el rei Felip VI abans que amb els responsables dels grups parlamentaris. "Celebro que finalment s'hagi adonat de l'anomalia democràtica que representa que el president de la Generalitat hagi ignorat fins ara el principal partit de l'oposició al Parlament i hagi donat prioritat a autoritats de fora del nostre país, abans que als legítims representants dels catalans", denuncia recordant que ja va expressar aquest retret durant el debat de política general que es va celebrar el passat 8, 9 i 10 d'octubre.

 

Amb tot, el president del grup parlamentari de Junts, adverteix que la "rectificació" d'Illa és només parcial perquè des de Junts continuen lamentant que hagi "exclòs" el president Carles Puigdemont, que fa set anys és a l'exili, de la ronda de contactes amb els expresidents de la Generalitat.

Tot i que en un primer moment des del Govern es va assegurar que Illa es reuniria amb tots els expresidents, posteriorment es va matisar que les trobades només es farien amb els expresidents que no estan actius en política. A més, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, referint-set al procés precongressual que viu el partit, va emplaçar Junts a definir com estructura el grup parlamentari i qui són els seus interlocutors.

Puigdemont, pendent encara de què se li apliqui l'amnistia per poder tornar a Catalunya, manté el seu escó al Parlament però ha rebutjat assumir el paper de cap de l'oposició per considerar que després de ser president de la Generalitat no pot assumir aquesta funció. El cap de l'oposició és el president del primer grup parlamentari de l'oposició, però Junts ha decidit deixar vacant aquesta funció. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!