Junts per Catalunya retirarà la proposició no de llei (PNL) del Congrés dels Diputats en la qual demana al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que se sotmeti a una qüestió de confiança. Així ho ha comunicat el secretari general de Junts, Jordi Turull, acompanyat dels vicepresidents del partit, Míriam Nogueras, Antoni Castellà, Mònica Sales i Josep Rius; la secretària d'organització, Judith Toronjo; i el president del grup parlamentari, Albert Batet. La decisió dels juntaires arriba després de la reunió amb el PSOE el passat divendres a Suïssa en el marc del verificador internacional. Tot i que la PNL de Junts s'havia de votar entre dimarts i dimecres, el verificador del mecanisme, Francisco Galindo, va sortir de la reunió del passat divendres demanant la retirada de la petició de qüestió de confiança a Sánchez, amb l'objectiu d'evitar una "ruptura difícil de superar", tot i reconèixer que “no s’han materialitzat alguns dels punts en què hi ha acord polític entre les dues parts”. Galindo ho va fer a través d'una carta emesa aquest diumenge, des d'on va constatar “avenços significatius” i “esforços mutus” per avançar, malgrat “les diferències”.
El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha explicat en roda de premsa aquest dilluns, després d'una reunió de l'executiva nacional, que mantenen la “desconfiança” amb el PSOE, però “confien” en el mecanisme de mediació internacional que representa Galindo. "El mediador creu que en els pròxims dies podria haver-hi compliment d’acords", ha subratllat el secretari general juntaire, que ha recordat com el mediador va ser una exigència de Junts per Catalunya durant les negociacions i que esgrimeixen la decisió en la confiança envers la seva figura. "La seva existència suposa que hi ha un reconeixement de conflicte entre l’Estat i Catalunya. Sabem que l’acord no havia de ser un pacte a l’ús, sinó que s’havia de posar les bases en la resolució del conflicte i solucionar els greuges de l’Estat respecte a Catalunya", considera Turull, que reconeix un “deteriorament” en la relació amb el PSOE.
Turull espera que en les "pròximes setmanes es moguin coses" i espera que la ciutadania de Catalunya "agraeixi" aquesta decisió, en el sentit que les negociacions en les pròximes setmanes donin els seus fruits. "Hi volem abordar el reconeixement internacional, el dret a l'autodeterminació i el procés", ha explicat Turull, que ha afirmat que s'havien de posar les condicions per abordar-ho descriminalitzant el conflicte a través de l'amnistia. El número dos de Junts recorda que el mediador ha afirmat el mateix que ells mateixos porten denunciant des de fa setmanes: "És un fet real que no s'ha materialitzat algun dels punts, i per això vam plantejar la qüestió de confiança". Turull considera que el mediador sap "els aspectes sensibles" que hi ha en el mecanisme de verificació internacional. "Coneix els compromisos i el calendari", ha dit Turull, referint-se a fer uns "darrers esforços".
El dirigent de Junts ha destacat la "discreció i confidencialitat" de la pròxima trobada, ja que ha explicat que ja tenen nova data. Això sí, el secretari general de Junts ha advertit que "no van de catxa". "Si el PSOE es pensa que a partir d'avui poden fer el que vulguin, tindran un problema gros", ha dit el número dos de Junts, mostrant-se convençut que en la pròxima trobada hi haurà anuncis de compliment. Turull ha assegurat que tenen previst pròximament abordar la resolució del conflicte entre Catalunya i l'Estat un cop hi hagi els compliments pendents. En cas que Galindo arribi a la conclusió que "no hi hagi manera que el PSOE compleixi", Turull ha advertit que Junts prendrà una decisió "que no serà la de fer la viu-viu, marejar la perdiu o un homenatge al 'peix al cove'".
Els últims compliments del PSOE
Això s'afegeix a l'últim compliment per part del PSOE, que es basa en el fet que el govern espanyol aprovarà aquest dimarts en el Consell de Ministres el protocol número 16 del Conveni Europeu de Drets Humans, que permet als alts tribunals espanyols de sol·licitar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) perquè emeti opinions consultives sobre la interpretació de les lleis a l'Estat espanyol. Tot i que es tracta d'un acord al qual van arribar les dues parts fa sis mesos, els socialistes l'executaran aquest dimarts. Caldrà veure, però, com queden la resta d'incompliments, amb la delegació integral de les competències d'immigració a la Generalitat, l'oficialitat del català a la UE i una reunió entre Puigdemont i Sánchez com a peces clau per a Junts per Catalunya per continuar amb la legislatura.
La proposició no de llei de petició de qüestió de confiança a Pedro Sánchez va arribar el passat desembre després que el president Puigdemont anunciés la congelació de les negociacions sectorials entre les dues parts en constatar l'incompliment de diversos acords. El president sobretot es referia a la delegació integral de les competències d'immigració, l'oficialitat del català a la UE i una reunió entre el mateix Puigdemont i Sánchez. Els juntaires demanaven un "cistell d'acords" abans de la qüestió de confiança i, de fet, també s'ha afegit a l'acord entre el govern espanyol i la Generalitat d'ampliar els efectius dels Mossos d'Esquadra, arribant als 25.000 el 2030. "Finalment, el govern català i espanyol apliquen un dels acords a què va arribar Junts per Catalunya a Madrid", ha dit aquest mateix dilluns la portaveu juntaire al Congrés i vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras. Les dues parts van tornar a les negociacions després de la plantada de Junts al decret òmnibus, que incloïa una vuitantena de mesures de diverses categories, perquè després el PSOE presentés únicament un decret en la qual incloïa mesures socials per aconseguir el vot de Junts.