El president, Salvador Illa, s'ha reunit aquest dijous a les quatre de la tarda al Palau de la Generalitat amb el president del Parlament, Josep Rull. Era la primera trobada formal que celebraven les dues principals autoritats de Catalunya des que el 8 d'agost Illa va ser investit. Els dos polítics han dedicat a la conversa poc més de mitja hora perquè a les 16,30 estava previst que Illa rebés el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, i la portaveu, Mònica Sales, per obrir una ronda de reunions amb els grups de la Cambra. La cita amb els responsables del principal partit de l'oposició ha començat amb retard i no ha estat massa més llarga que la de Rull, atès que a les 17 hores estaven convocats per entrar al despatx del president els representants d'ERC, Josep Maria Jové i Marta Vilalta. En aquest punt, la marató de reunions programades en intervals de mitja hora ha començat a acumular retards, que han obligat les següents cites a esperes cada cop més llargues: els Comuns, la CUP i el PSC. Amb aquesta ronda de trobades contra rellotge, Illa ha donat compliment al compromís que va adquirir durant el debat de política general de reunir-se amb els grups parlamentaris.

Rull no ha fet declaracions després de la trobada amb Illa, però sí n'han fet els grups. La primera, la portaveu de Junts, Mònica Sales, que ha retret que la reunió ha arribat massa tard, quan el president ja no tenia més remei que convocar-los. "Ens ha ignorat. Ha ignorat el principal partit de l'oposició i ha donat prioritat a autoritats de fora de Catalunya", ha retret Sales, que ha fet extensiva aquesta actitud d'Illa no només als grups parlamentaris sinó també a entitats de diferents àmbits de Catalunya, des del món educatiu i sanitari fins a l'esport.

Desnacionalitzar Catalunya

En canvi, segons ha insistit a denunciar la portaveu de Junts, el president sí s'ha reunit rei Felip VI fins a set vegades, així com amb ministres, i amb presidents autonòmics o amb Societat Civil Catalana, que ha descrit com "una entitat espanyolista radical", la qual cosa fa evident, a parer de Sales, quines són "les seves prioritats".

La conclusió de Junts és que Illa està més preocupat per Espanya que per Catalunya, la qual cosa, asseguren, no els sobta, perquè consideren aquest com "el govern mes espanyolista de la història", però sí que els "amoïna enormement". "Perquè la seva agenda política té com a objectiu desnacionalitzar el nostre país", ha argumentat Sales. En aquest punt, ha recordat la nova polèmica aquest cap de setmana per l'absència de la senyera durant la intervenció d'Illa davant del Fòrum de la Unió per l'Euromediterrània, on només hi havia la bandera espanyola i l'europea. "No hem lluitat tant perquè avui hi hagi un president de la Generalitat que amaga la bandera catalana. És una vergonya i una vergonya de qui l'ha fet president", ha retret en referència a Esquerra.

Puigdemont

Segons Junts, l'executiu d'Illa no governa per a tothom, és "un president feble", que només pensa en una part dels catalans, i "a l'hora de defensar els interessos de Catalunya, sempre està de la banda d'Espanya", la qual cosa ha atribuït a la influència de Societat Civil Catalana damunt del Govern i als interessos d'Illa en relació al PSOE. 

Per contra, Sales ha evitat la polèmica provocada per l'absència del president a l'exili, Carles Puigdemont, en la ronda de reunions que Illa va celebrar amb els presidents de la Generalitat que l'han precedit. La portaveu de Junts ha argumentat que aquest no és un tema de partit sinó institucional i pertoca a Illa fer la convocatòria. 

La portaveu ha subratllat que la reunió ha tingut un to purament institucional i no s'han abordat qüestions concretes com pressupostos o llengua. En aquest sentit, ha assegurat que si la consellera d'Economia els convoca a parlar dels pressupostos de l'any vinent, acudiran a la cita.

ERC: Reunions de seguiment

ERC, en plena batalla interna a les portes del seu congrés per renovar l'executiva, ha reclamat a Illa que es convoquin les reunions de seguiment dels acords que van tancar quan van votar a favor de la seva investidura. La portaveu d'ERC ha insistit en les prioritats d'Esquerra pel que fa a la de resolució del conflicte polític així com l'acord de finançament, la defens de la llengua catalana i la prioritat per donar continuïtat a les polítiques dutes a terme per ERC al Govern.

Així mateix, Vilalta, que ha retret al Govern Illa falta d'ambició, ha exigit un calendari al president per a la concreció de l'acord del nou sistema de finançament. "Sense concrecions en el finançament no hi haurà passos en res més", ha advertit. 

Lluny en pressupostos

ERC i el Govern s'han emplaçat a reunir-se de nou la setmana vinent per tancar i concretar els acords, segons la portaveu. "Cal que comencin a passar coses", ha reclamat Vilalta, que ha insistit que cal redimensionar l'Agència Tributària de Catalunya per tal de complir l'acord pel que fa la gestió de l'IRPF a Catalunya a partir del 2026. Pel que fa els pressupostos ha insistit que encara són "molt lluny" d'un acord. Ha assegurat que no s'han celebrat més trobades després de la primera reunió en què se'ls va facilitar les dades macroeconòmiques i ha assegurat que acudiran a les reunions amb la consellera d'Economia quan siguin convocats.

Comuns

Tampoc els Comuns arriben en massa bon moment a la reunió amb Illa després que la polèmica provocada per les acusacions de violència masclista contra el fins ara portaveu de Sumar al Congrés Iñigo Errejón ha obert aquesta espai polític en canal.

La presidenta del grup, Jéssica Albiach, ha insistit que el manteniment del suport que van donar a Illa per a la seva investidura dependrà del rumb del Govern. En aquest sentit, ha subratllat les exigències dels Comuns pel que fa la necessitat de donar resposta a l'emergència habitacional, tant pel que fa a la construcció d'habitatge públic com el compliment de la llei de lloguers. Pel que fa els pressupostos, els Comuns admeten que el congrés d'ERC ha alentit les converses sobre els comptes de l'any vinent i només han celebrat dues reunions.

L'emergència habitacional ha centrat també la reunió amb la CUP, que ha reclamat que 35.000 pisos buit de bancs i fons voltor passin a ser de lloguer social. Els cupaire ha expressat igualment la preocupació per les dificultats de mobilitat provocades pels problemes al transport públic. La portaveu d'aquest grup, Laia Estrada, han mostrat la disposició a acudir a les negociacions sobre el pressupost de l'any vinent.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!