Junts ha acusat la Moncloa d'haver vetat els seus representants a la taula de diàleg. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, ha advertit aquesta tarda en roda de premsa que no canviaran els noms que han proposat per assumir aquest paper després que el president, Pere Aragonès, havia deixat clar hores abans que no els acceptava amb l'argument que els membres de la part catalana han de formar part del Govern.
Junts havia notificat a Aragonès aquest matí que els seus representants serien, a més del vicepresident, Jordi Puigneró, el vicepresident de Junts, Jordi Turull, la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, i el mateix Jordi Sànchez.
Les diferències sobre aquest tema han obligat a suspendre la reunió del Consell Executiu per tal que els consellers d'ERC i de Junts es reunissin cadascú per la seva banda per avaluar la situació. El resultat final ha estat que el Govern ha aprovat una delegació on només s'han ratificat els noms proposats per ERC, és a dir, Aragonès i els consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent.
"No deixem cadires buides"
"Nosaltres no deixem cadires buides, en tot cas a nosaltres no se'ns ha deixat entrar", ha advertit Sànchez, que ha denunciat al llarg de la roda de premsa que ha ofert aquest tarda que si Junts no forma part de la delegació del govern és perquè han estat vetats.
El líder de Junts ha intentat descarregar de responsabilitat d'Aragonès i ha negat que s'estigui posant en qüestió el lideratge del president de la Generalitat, això no obstant, ha admès que és un "mal presagi haver acceptat aquesta censura".
Malgrat que Aragonès ha emplaçat públicament els seus socis a plantejar una proposta de noms integrada per membres del Govern, Sànchez ha assegurat que no corregiran la seva proposta perquè "seria una mala praxis acceptar les condicions i exigències que el govern espanyol planteja".
"Serem fora fins que ens tornin a obrir la porta. No ens hi volen perquè els hi som incòmodes", ha sentenciat, a més d'ironitzar que no faran "com els germans Marx: si no els agrada aquesta proposta en tenim un altre".
Exigències de Junts
Sànchez ha insistit en les exigències que havien plantejat per anunciar els noms dels seus representants, com ara, conèixer l'agenda de la taula de diàleg; ha retret que no han sabut el dia en què se celebrava la reunió fins que ahir ho va anunciar Sánchez en una entrevista a TVE; ha recordat que havien reclamat saber si el president espanyol assistirà a la trobada -"i no sabem encara en quin format seurà, si vindrà a arremangar-se i negociar o a fer-se una foto", ha afegit-, i ha retret de nou les especulacions que els darrers dies hi ha hagut des de la Moncloa sobre la seva presència.
En aquest context ha situat la decisió de Junts de no desvelar els seus noms fins conèixer els termes i assistents de la trobada, els quals, ha assegurat, estaven decidits des de feia setmanes
No afectarà l'executiu
Tot i la tensió que ha viscut el Govern i la crida del president a la lleialtat dels socis, Sànchez ha pronosticat que aquesta situació no tindrà repercussions a l'entesa dins de l'executiu.
No obstant això, ha insistit a puntualitzar les paraules d'Aragonès. Ha reiterat que l'acord que van signar ERC i Junts no especifica que els membres de la taula de diàleg hagin de formar part del Consell Executiu, com reclama el president; que es deixava en mans de cada organització decidir els seus representants; i ha puntualitzat que tot i les preferències expressades per Aragonès en el sentit de circumscriure-ho a noms del Govern, el seu partit havia deixat clar que no hi estaven d'acord. "No hi havia cap acord verbal, no vull desmentir el president, però no hi havia cap acord verbal", ha puntualitzat en aquesta qüestió.
De fet, ha recordat que el mes de març dirigents d'ERC van proposar que el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, fos a la taula i que la negativa del govern espanyol a la presència del líder republicà ha provocat el veto a la proposta de Junts d'asseure en la negociació Jordi Sànchez i Jordi Turull.