Advertència de Junts per Catalunya al PSOE: els independentistes s’oposaran a la reforma de la llei d’estrangeria si el govern espanyol acaba segellant aquest dimecres amb el PP un repartiment de menors immigrants no acompanyats que situa Catalunya com l’autonomia que més n’absorbiria. Ha estat Míriam Nogueras qui ha donat l’avís. La líder de Junts al Congrés dels Diputats ha argumentat que la seva formació no pot votar a favor d’una norma “que encara tensa més Catalunya”. “Veurem si el PSOE prefereix negociar amb el PP abans que amb Catalunya”, ha apuntat la juntaire. Ha recordat que la Moncloa negocia amb Junts la delegació a la Generalitat de les competències en immigració. “Un cop això estigui tancat, podrem parlar de Canàries i de la saturació que pateixen”, ha apuntat. Un dels arguments d’aquesta formació per oposar-se a aquest repartiment és que Catalunya ja va ser l’autonomia que més immigrants va haver d'absorbir en l'últim repartiment. Per a més inri, el país tornarà a ser el territori que més n'absorbeixi si aquest dimecres es confirma l'entesa per redistribuir aquests menors.
“El poble de Catalunya ha estat sempre solidari, però no pot ser que siguem sempre els que més paguem”, ha apuntat Nogueras en declaracions als periodistes de la cambra baixa. Així, ha apuntat que l’única alternativa a “aquest abús” és “plantar-se”. “I el primer a fer-ho ha de ser el Govern, que no pot defensar primer els interessos del PSOE que els dels catalans”, ha apuntat. En la reunió d’aquest dimecres hi participa el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. Tot i mostrar-se a favor del repartiment, instarà el govern espanyol a modificar el decret llei sobre el sistema de distribució de joves immigrants no acompanyats perquè s'hi reconegui la singularitat de Catalunya. Demanarà també que cada territori reservi almenys un 25% de les seves places d'atenció a la infància a l'acollida d'aquests nois i noies, de forma que es consideri que hi ha sobreocupació quan se superi el 150% en el cas de Canàries, Ceuta i Melilla, i del 175% a la resta de territoris.
La situació a Catalunya
Catalunya ha atès des del 2007 més de 14.000 joves menors d’edat. L’any passat en van entrar al sistema més de 2.300, i en aquesta primera meitat de l’any, gairebé 1.400 de nous. El contingent atès a hores d'ara per la Generalitat s’acosta als 7.000 joves, entre ells més de 4.000 majors d'edat que continuen sent atesos fins als 23 anys per garantir la seva adequada inserció sociolaboral. Per tot això s’han creat i finançat milers de places. S'ha passat d’unes 800 (2017) a prop de 4.000 (2024). Així, el sistema català de protecció a la infància està sobre ocupat.
El repartiment que proposa el govern espanyol
El govern espanyol proposarà aquest dimecres a la Mesa Sectorial amb les comunitats autònomes el repartiment d’urgència de 347 menors immigrants no acompanyats que es troben ara mateix a les Illes Canàries. Serà el segon punt de l'ordre del dia, en el qual Feijóo ja ha anunciat que hi haurà acord. Abans, en el primer punt de l'ordre del dia, s’informarà les comunitats autònomes sobre com pretén la Moncloa reformar l’article 35 de la llei d’estrangeria.
Aquesta modificació de la norma permetria tenir una solució estructural i automatitzada perquè cada menor que arribi a l’Estat ja tingui assignat el seu lloc de destinació. Feijóo no ha volgut avançar aquest dimecres en les seves declaracions davant la premsa si el PP acceptarà una modificació d’aquesta llei d’estrangeria. I és, precisament, allò que solucionaria la crisi que pateix l'arxipèlag canari: hi ha ara mateix 6.000 menors en aquestes illes.
En la proposta que farà el govern espanyol aquest dimecres, i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, Catalunya és la comunitat que acolliria més menors immigrants no acompanyats, amb 31. Andalusia, Extremadura i Madrid se’n quedarien 30; Cantàbria, 29; Galícia, 26; Astúries, 24; el País Valencià, 23; Castella i Lleó, 21; l’Aragó i Castella-la Manxa; 20 cadascun; Euskadi, 18; Múrcia, 16; Navarra, 15; les Illes Balears, 10, i La Rioja, 4. Les Canàries es quedarien la resta dels menors no repartits.