"Anem tard". Junts per Catalunya ha celebrat aquest dissabte un Consell Nacional ordinari a Mataró en uns dies que són claus per determinar el marge per a una eventual investidura de Pedro Sánchez. El dimarts 19 està en joc l'oficialitat de la llengua catalana a la Unió Europea —si més no, que almenys hi hagi un avenç significatiu al respecte— i, vistos els dubtes que genera en alguns països, els juntaires tenen clar que no s'hi valen excuses i que ara Espanya té l'oportunitat de "demostrar la credibilitat" de la qual es "vanta" Pedro Sánchez: que l'Estat es fa escoltar a Europa. Dit d'una altra manera, volen més moviments. En la intervenció oberta als mitjans, la portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha alertat el PSOE que no es pensin que "el temps solucionarà els problemes com feia Mariano Rajoy" i els urgeix a arremangar-se per la qüestió del català i per l'amnistia abans de la investidura si volen el suport de Junts. De fet, és una consigna que ha traçat el president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha fet una intervenció prèvia a la de Nogueras —no era pública— i on ha insistit que els socialistes comencen a fer tard, segons fonts presents.

Nogueras ha reivindicat la "manera de fer" de Junts perquè s'ha aconseguit "arribar en dos mesos on no s'havia arribat en 40 anys", recuperant el "respecte que alguns havien contribuït a perdre'l". "En campanya vam dir i repetir que, si érem decisius, res tornaria a ser igual i res es tornaria a fer igual, i estem complint: ara Catalunya comença a cobrar, i cobra per avançat", ha afirmat. En aquest context, la portaveu juntaire a la cambra baixa espanyola ha volgut deixar clar que no pensen "afluixar" i que no els tremolaran les cames: "Si els socialistes volen negociar amb nosaltres, ja saben quin és el nostre marc de negociació, el president Puigdemont ho va apuntar clarament". El full de ruta és, doncs, el reconeixement de la legitimitat democràtica de l'independentisme, l'amnistia i la desjudicialització, un relator i un mecanisme de verificació i seguiment dels acords. Amb tot, tant Puigdemont com Nogueras han defensat que això no va de "reformar Espanya, sinó de no perdre la nació".

"Ara toca avançar per guanyar"

Durant el seu discurs, Míriam Nogueras ha subratllat que ara és el "moment d'avançar per guanyar" amb Catalunya "al centre de tot". En aquest sentit, ha volgut agrair a Puigdemont el "lideratge" d'aquesta "lluita" i el fet de posar "el país per davant de tot". "Podem dir que som els qui hem mantingut i seguirem mantenint la posició, tenim agenda i metodologia i durant molt de temps ens han tingut en un racó perquè sabien quina era la nostra agenda i metodologia", ha assegurat la diputada de Junts. Encara sobre l'eventual negociació amb el PSOE, Nogueras ha destacat que "no va d'encaix, ni de partit, ni tan sols només de negociar; sinó d'una relació d'igual a igual, de mentalitat d'Estat i de país". Perquè sigui així, la portaveu juntaire al Congrés també demana que l'Estat elimini la part de la directiva d'intel·ligència que situa l'independentisme "al nivell dels terroristes".

Des del Consell Nacional de Junts d'aquest dissabte també han volgut solidaritzar-se amb l'exconseller Miquel Buch, condemnat aquest dijous pel TSJC a quatre anys i mig de presó pel cas de l'escorta de Puigdemont (també condemnat a quatre anys). "Els han condemnat per servir les institucions del país, l''a por ellos' que surt dels vells i podrits fonaments de l'Estat no és justícia, sinó acarnissament i venjança, que és l'únic llenguatge que coneixen", ha criticat Míriam Nogueras. El que "no saben", ha afegit, és "a qui tenen al davant, no cedirem ni mig mil·límetre en la defensa del país i dels nostres drets".