Junts per Catalunya ha definit ja les esmenes a les ponències finals que es debatran en el seu congrés nacional a Callella, que ha de definir el full de ruta del partit després de perdre la majoria independentista i per erigir-se en alternativa al Govern del PSC de Salvador Illa. Els militants tenien per negociar fins aquest dimecres amb els ponents les esmenes presentades, i les que no s'hagin pogut transaccionar -és a dir, que no s'hagi pogut arribar a un acord entre el militant i els ponents- s'haurà de tractar i votar durant el congrés.

Els delegats de Junts al congrés extraordinari d'aquest cap de setmana debatran i votaran fins a 354 esmenes proposades pels militants, en què a majoria de les modificacions, se centren en l'organització del partit i com s'escull la direcció, unes 213, encara que també n'hi ha 84 a la ponència estratègica i 57 a la ponència ideològica. Entre els textos a debat, els més delicats són sobre les llistes obertes als diferents càrrecs del partit, sobre si es permet la doble militància i sobre el requisit de sis mesos de militància per optar a un càrrec.

Una de les principals novetats plantejades pel partit, i que ha rebut més esmenes, és la de votar els càrrecs orgànics a través de llistes "bloquejades i tancades", per evitar vots de càstig a determinats dirigents, com va passar el 2022 a Argelers amb David Torrents, afí a Laura Borràs. També estarà a debat el requisit de militància de sis mesos per optar a aquests càrrecs, que la direcció havia suprimit per flexibilitzar l'entrada a l'executiva de persones com Antoni Castellà, de Demòcrates, i altres independents.

Segons fonts de Junts, els ponents han acceptat "aportacions en positiu", que no suposessin canvis substancials. Entre les esmenes acceptades i incorporades pels ponents, hi ha la denúncia que es feia inicialment de "l’hegemonia del pensament woke". Aquest terme s'ha substituït per "pensament demagògic" i "pensament bonista".

El lema del congrés de Junts: '+ Nació, progrés, llibertat, independència +Junts'

El lema i els cartells del congrés són '+ Nació, progrés, llibertat, independència +Junts', que segons el director del Congrés del partit, Josep Maria Cruset signifiquen que "Una nació forta és el que porta el progrés al país, el progrés aporta les cotes més altres de llibertat i la llibertat és el camí a la independència", ha reivindicat. Cruset considera que aquest congrés és el que ha de consolidar Junts per Catalunya. “D’aquest Congrés en sortirà un partit fort, amb vocació de govern, inequívocament independentista i preparat per liderar el país”, ha insistit el també diputat al Congrés. 

També ha quedat definit com estarà organitzat el congrés d'aquest cap de setmana. Estarà presidit per l’exsenador Josep Lluís Cleries i l’acompanyaran dues vicepresidentes: Esther Morales, del Penedès; i Cristina Molina, de Lleida. Com a vocals hi seran Quim Claveguera, de Barcelona que a la vegada actuarà com a president de la mesa de la ponència organitzativa; Laia Domènech, de Barcelona; Sara Dubois, del Camp de Tarragona; Roberto Fernández, de Girona; Laura Domènech, de les Terres de l'Ebre; Marc Fernández, del Pirineu, Jordi Ponsa, de les comarques centrals, i Laura Cuadrado, de la JNC.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!