El partit de Carles Puigdemont assegura que no se sent pressionat pel preacord que han tancat ERC i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès. Insisteixen a reclamar als republicans "un acord de legislatura" que eviti les tensions viscudes amb el govern de Quim Torra.

Junts també ha decidit convocar una conferència per exposar el seu posicionament, després que així ho han fet tant ERC com la CUP. El secretari general del partit, Jordi Sànchez, pronunciarà demà a les 19 hores una conferència sota el títol Un govern per fer, un govern per ser on, segons ha explicat la portaveu del partit, Elsa Artadi, abordarà la posició política de Junts davant la situació sorgida després dels comicis del 14-F.

Voluntat política

"No ens sentim en absolut pressionats. Ens sentim amb la responsabilitat que hi hagi un acord de legislatura, que hi hagi un govern estable i de donar recorregut a aquesta legislatura de 74 diputats independentistes", ha assegurat Artadi en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit en referència al preacord que han anunciat republicans i cupaires aquest diumenge per a la investidura de Pere Aragonès.

Artadi ha insistit que des de Junts s'ha volgut abordar les negociacions amb molta prudència i que encara hi ha "moltes carpetes obertes" perquè el pacte garanteixi l'estabilitat de l'executiu, i ha evitat pronunciar-se sobre si Junts recolzarà la investidura d'Aragonès que s'hauria de convocar com a molt tard per al proper divendres. "És possible? Depèn de la voluntat política de com es desencallin aquells temes oberts. Estem a disposició per seguir treballant 24 hores al dia i avançar en un bon acord i un acord d'estabilitat", ha assegurat.

 

Garantir l'estabilitat

Malgrat les reiterades preguntes al respecte, la portaveu s'ha negat a abordar cap dels punts del preacord entre republicans i cupaires argumentant que en desconeixia el contingut més enllà del que han avançat els dos partits a través d'una nota de premsa.

elsa artadi Junts / julio Díaz

La portaveu de Junts, Elsa Artadi, en un moment de la roda de premsa telemàtica posterior a la reunió de l'executiva / Julio Díaz

Amb tot, Artadi ha deixat clar que Junts manté l'exigència que l'acord d'investidura s'emmarqui en un pacte global que garanteixi l'estabilitat de la legislatura. "No volem que aquest govern sigui un Dragon Khan, que sigui un Vietnam. Per tant, el que volem és que sigui un govern estable, que permeti sortir de la crisi i transformar el país i alhora un acord que permeti donar resposta al 52% de vot independentista", ha insistit.

Acord a tres

Junts insisteix que està en mans d'ERC marcar "el ritme de les reunions", i ha assegurat que amb la CUP van mantenir reunions divendres, i en tindran avui i demà, però també ha advertit que "la clau és que hi hagi acords a tres".

Amb tot ha evitat entrar al contingut concret de les propostes que es negocien a hores d'ara, no ha volgut abordar el paper que reclamen per al Consell per la República i ha demanat "màxim respecte per mantenir les negociacions on s'han de mantenir". "No entrarem a discutir a través dels mitjans", ha reblat.

 

A la imatge principal, Elsa Artadi en un moment de la roda de premsa / Julio Díaz