Enèsim avís de Junts per Catalunya al govern espanyol de cara a la negociació dels pressupostos generals de l’Estat. En un context en el qual la Moncloa preveu un camí espinós amb els socis per segellar els comptes públics del 2025, Josep Maria Cruset ha tornat a interpel·lar María Jesús Montero durant la sessió de control al Congrés dels Diputats per recordar-li les condicions dels juntaires per donar suport als pressupostos. “Per més cortines de fum que vostè escampi, sap que mentre no reconegui i actuï contra el càstig pressupostari a Catalunya, amb nosaltres no hi podrà comptar. I sense els nostres set vots, no hi ha pressupostos”, ha avisat des de la cambra baixa. En la seva resposta, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda ha verbalitzat la voluntat de la Moncloa de “continuar millorant en matèria de compliment de les execucions i de l’Estatut de Catalunya” i ha deixat clara la seva voluntat: “Intentar posar-me d’acord amb vostès pels pressupostos”. Ara bé, des de les files juntaires refreden els contactes: “Amb qui els està negociant? Negociar sempre és bo, però si no tenen majoria, a més de bo, és necessari”, ha reblat Josep Maria Cruset.

🔎 La Moncloa preveu un camí espinós amb els socis per segellar els pressupostos i la legislatura

 

 

De moment, de portes endins, la Moncloa és cada cop menys optimista: pronostica un camí espinós amb els independentistes i amb les formacions que se situen a la seva esquerra. El primer pas serà validar una nova senda de dèficit, després que Junts la tombés el juliol. Els juntaires reclamen que el sostre de despesa assigni a les comunitats un terç del marge de dèficit i, des que el govern espanyol va retirar la votació per evitar la derrota parlamentària i va obrir-se a negociar-la, hi ha la voluntat compartida d’intentar portar les converses a bon port. “La pilota és a la seva teulada, de moment la cosa no es mou”, lamenten des de les files de Junts. Un ministre de confiança de Pedro Sánchez relata que el president espanyol preveu presentar la nova senda de dèficit després dels congressos de les dues formacions independentistes. I no serà fàcil, perquè ERC va advertir al PSOE fa un mes que haurà de seure a la taula: “Comencem les negociacions de zero”, va sostenir Gabriel Rufián. Això sí, tots els actors coincideixen que un pacte en la senda de dèficit no implicarà un acord futur en els pressupostos.

I la resta de socis? Yolanda Díaz adverteix que Sumar i el PSOE estan “encallats” en la negociació pressupostària amb una “enorme distància, sobretot en el tema de la fiscalitat”. Per la seva banda, Podemos va anunciar el dilluns una consulta a la militància sobre si la formació morada avala els comptes a canvi de trencar amb Israel i baixar els lloguers per llei.

“La realitat és més tossuda i nosaltres encara més”

Durant la seva intervenció, Josep Maria Cruset ha retret a María Jesús Montero que “barregi opinions seves amb dades de dubtosa reputació per aixecar una cortina de fum i distreure tothom”. “Vostè pot intentar-ho, però la realitat és més tossuda i nosaltres, encara més”, li ha etzibat. I ha recordat que el 2023 el govern espanyol va invertir 130 euros per habitant a Catalunya i 373 euros per habitant a Madrid. “Camuflar aquesta injustícia, sumant-hi les transferències que han de fer per llei als ajuntaments i a la Generalitat, és trampa perquè a Catalunya vivim un milió més de persones i, enfront dels 170 ajuntaments de la Comunitat de Madrid, nosaltres en tenim 950”, ha afegit el diputat juntaire.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!