"L’etapa del catalanisme regeneracionista s’ha acabat perquè és evident que Espanya és irreformable després d'un segle d'estar-ho intentant": així de clar és un dels fragments de la ponència estratègica de Junts de cara al congrés del partit a finals d'octubre. Tanmateix, aquesta part contrasta amb una altra frase: "Les relacions amb l'Estat espanyol són inevitables tenint en compte el context polític que viu l'independentisme". I és que els ponents juntaires intenten resoldre les possibles contradiccions que pot comportar la negociació amb el PSOE al Congrés dels Diputats, sobretot amb la dependència que té el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el grup parlamentari encapçalat per Míriam Nogueras. 

Per això, el grup de ponents, que presentarà el redactat al Congrés de Junts dels dies 25, 26 i 27 d'octubre a Calella i que buscarà que els delegats l'aprovin, fixen diverses condicions perquè Junts formi part d'una negociació a Madrid: "acabar amb la repressió, acordar mesures que reconeguin la plurinacionalitat i aconseguir competències reals perquè Catalunya pugui abordar les grans qüestions que afecten la seguretat i el benestar de les persones". De fet, també parlen "d'aconseguir una negociació que satisfaci les aspiracions polítiques, socials i ambientals del poble català, al mateix temps que desemmascararem l’estratègia catalanòfoba de les elits que controlen i dirigeixen els poders de l’Estat espanyol".

Mantenir en tensió els governs de l'Estat i de la Generalitat

El redactat, configurat pels diputats Mònica Sales, Agustí Colomines, Anna Navarro, juntament amb Miquel Àngel Escobar, Gemma Geis, Anna Pascual, Aleix Sarri, Xavier Vinyals i Àlex Sastre també posa de manifest el "maltractament continu" que tots els governs de l'Estat apliquen a Catalunya. "No s'ha aturat pel fet que el PSOE ara governi Catalunya mitjançant Salvador Illa", denuncien els ponents juntaires, que durant el mateix congrés s'hauran d'enfrontar a un període d'esmenes. A més, també busquen les contradiccions entre el PSOE i el PSC assegurant que "quan es tracta de triar entre Catalunya i el partit, "el PSC sempre tria el PSOE en contra dels interessos dels catalans". "Cal mantenir en tensió els governs de l’Estat i de la Generalitat", insisteixen.

Els membres de Junts també han incorporat a la seva ponència que el "PSOE no és un partit fiable". "Compleix els acords a mitges tintes mentre continua la política repressiva i la persecució del president Carles Puigdemont i els consellers Comín i Puig", subratlla el text, que avisa als socialistes que les negociacions es faran "peça a peça sense atendre els xantatges mediàtics". "L'interès de Junts és servir Catalunya i no pas contribuir en la governabilitat d'Espanya", reivindiquen des de Junts. 

 

Recuperar l'abstencionisme i combatre el pensament woke i el nacionalpopulisme

Amb tot plegat, també posen de manifest que el PSOE actua amb maneres "més suaus" que el Partit Popular. "Que la seva manera de fer centralista i espanyola sigui més sibil·lina que la del PP i Vox no vol dir que no actuï en contra dels interessos de Catalunya", asseguren els juntaires, que insisteixen que es plantaran davant de Madrid per defensar els interessos de tots els catalans. 

Amb tot plegat, Junts també es marca com a objectiu recuperar la confiança dels abstencionistes. "Un dels principals objectius de Junts ha de ser recuperar la confiança dels centenars de milers d’independentistes que han trobat en l’abstenció una forma d’expressar políticament la seva decepció amb els partits del Primer d’Octubre", remarquen els ponents, que posen de manifest que un 42,05% dels electors van optar per abstenir-se en les passades eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig. De fet, consideren que "l'abstencionisme afavoreix l'espanyolisme o bé fa créixer el nacionalpopulisme amb un pensament màgic que dona solucions simplistes a realitats complexes", fent referència a partits com Aliança Catalana. 

Precisament, sobre aquest aspecte, des de Junts es proposen "fomentar el debat d'idees per combatre el pensament woke i el nacionalpopulisme". "Són dues cares d'una mateixa moneda", insisteixen des del partit de Puigdemont, que avisen que també confrontaran políticament amb el PSOE i el PSC. La frase que podria resumir el missatge que transmeten els juntaires pel que fa a les negociacions a Madrid és: "Junts ha de prioritzar el benestar dels catalans i denunciar els incompliments i les trampes dels governs estatals". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!