Junts insisteix que "mai" ha estat un obstacle per a la taula de diàleg i que ha actuat amb lleialtat amb l'aposta d'ERC per aquest diàleg, però assegura també que el mecanisme "sempre ha grinyolat". Per això la portaveu del partit, Elsa Artadi, no ha tingut cap inconvenient a expressar aquest matí la "perplexitat" de la formació davant del fet que el debat al voltant de la taula de diàleg es limiti a parlar sobre quan s'ha de tornar a reunir.
Poc després que el president espanyol, Pedro Sánchez, donés aquest matí noves allargues a la reunió, que s'havia de celebrar aquest mes de gener, la portaveu de Junts ha retret que després de dos anys i dues reunions "el gran debat entorn a la taula de diàleg sigui el calendari, en comptes de continguts i resultats i el paper de temes fonamentals com autodeterminació i amnistia".
A parer d'Artadi, les declaracions que els darrers dies han protagonitzat el govern espanyol en relació a aquest tema demostren que "no hi ha cap compromís de resoldre el conflicte polític". "Una taula de diàleg sense reunions, no és taula ni és diàleg", ha retret.
No és una prioritat
Des de Junts es fa responsable d'aquesta situació el govern de PSOE i Unidas Podemos, i s'assegura que la situació demostra que Catalunya no és "una prioritat" per aquest govern i que qüestions com la convocatòria electoral a Castella-Lleó passen per davant.
La formació de Carles Puigdemont, que recorda que va ser el pacte entre ERC i CUP el que va fixar un termini de dos anys per aconseguir resultats en aquest diàleg, ha assegurat que els republicans no els han informat sobre els contactes que s'hagin pogut mantenir entre els dos governs sobre aquest tema i ha insistit que Junts va plantejar el seus noms per formar part de la taula de diàleg -el secretari general, Jordi Sànchez, el vicepresident del partit, Jordi Turull, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras- i que no els canviarà malgrat que el president, Pere Aragonès, no va acceptar que entressin a la mesa dirigents del partit que no formessin part del Govern.
"Aquests són els nostres noms. Si realment es vol anar de manera seriosa i respectuosa, aquest és l'equip que pot fer millor feina. No crec que hagi de venir a dir-nos ningú altre quin és el millor equip. Nosaltres ja vam fer un debat i vam decidir", ha insistit Artadi.
Reforma laboral
L'executiva de Junts, ha debatut també sobre la reforma laboral que està impulsant el govern de Pedro Sánchez. Artadi ha explicat que Junts ha obert reunions amb els agents econòmics per poder debatre sobre la proposta, però ha insistit que "d'entrada", el partit no està en condicions de donar-hi suport per diferents motius, entre els quals ha destacat que no es preserva un espai de marc laboral català, la qual cosa considera "importantíssim per adaptar els convenis a una realitat econòmic i social diferenciada a Catalunya".
Ha retret, a més, que no és una reforma en profunditat i es limita a "quatre retocs" que no entra en qüestions claus com la precarietat, creació d'ocupació, sobre qualificació, el salari mínim... "Entenem que no respon a les expectatives que s'havien generat i es tornen a incomplir les promeses electorals d'aquest suposat govern progressista", ha reblat.
Puigdemont
En relació a les informacions que apunten a una possible renúncia de Puigdemont a presidir el partit per concentrar la feina en el Consell per la República, Artadi ha explicat que aquesta és una possibilitat que no s'ha traslladat als òrgans de Junts. "El president Puigdemont té una presidència que no és executiva i que no és un càrrec vitalici", ha recordat la portaveu que ha subratllat que qualsevol decisió al respecte s'haurà de materialitzar en un congrés de la formació.
Junts aprovarà aquest dissabte al seu Consell Nacional el reglament de primàries per a escollir els caps de llista de les eleccions municipals de l'any vinent i que, com va avançar ElNacional.cat, facilitarà l'entrada de caps de llista del PDeCAT i altres formacions que siguin ja alcaldes. El Consell estava previst el mes de desembre però es va endarrerir el mes de desembre arran de la manifestació en defensa de la llengua i es farà en format telemàtic.
Després que el document que es va enviar fa setmanes als consellers nacionals, s'hi han inclòs les aportacions de les agrupacions, a través de transaccions de les esmenes, el reglament haurà de servir perquè Junts pugui "presentar llistes electorals a tots els municipis", segons explicat Artadi, i per posar en marxa ja el procés d'elaboració de les llistes, atès que es fixa com a data límit el 28 de febrer per a la constitució de les comissions electorals territorials.