Nou gir de guió al Congrés dels Diputats. La Cambra Baixa acollia avui la compareixença de Carmen Calvo després que el Consell de Ministres l’hagi proposat com a presidenta del Consell d’Estat, l’òrgan consultiu suprem del govern espanyol. Abans de poder exercir el seu nou càrrec, Calvo havia d’intervenir a la Comissió Constitucional perquè aquesta emetés un dictamen sobre “si aprecia la seva idoneïtat o l’existència de conflicte d’interessos”. Inicialment, Junts va comunicar al PSOE que rebutjava el nomenament de Calvo, però el partit de Carles Puigdemont ha acabat votant-hi a favor.

Des de la formació juntaire, eviten fer declaracions públiques, però reconeixen que el seu canvi de postura es deu a una negociació amb el PSOE fins a última hora. Esquerra Republicana, que també ha donat el seu ‘sí’, no comenta les seves raons i es limita a evidenciar que els quatre partits independentistes (sumant aquí Bildu i el PNB) han seguit el mateix camí. Finalment, el Congrés ha considerat que Calvo és idònia pel càrrec amb 19 vots a favor i 18 en contra: li han donat suport els partits que integren el govern espanyol (PSOE i Sumar) i els seus socis d'investidura (ERC, Junts, Bildu i el PNB), mentre que s'hi han oposat el PP, Vox i UPN (que forma part del Grup Mixt).

Calvo agafa el relleu de Magdalena Valerio, que ocupava el càrrec des de l’octubre del 2022. El camí que va seguir Valerio ha sigut el mateix que Calvo: quan va ser proposada era diputada del PSOE i, prèviament, havia format part del Consell de Ministres. Calvo va ser vicepresidenta i ministra de la Presidència entre el 2018 i el 2021 (del 2004 al 2007 havia sigut ministra de Cultura amb José Luis Rodríguez Zapatero) i Valerio va ser ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social entre el 2018 i el 2020. No fa gaire temps, el passat mes de novembre, el Tribunal Suprem va revocar el nomenament de Valerio com a presidenta del Consell d'Estat arran d’un recurs presentat per la fundació Hay Derecho al·legant que no reunia el requisit de “jurista de reconegut prestigi”.

Carmen Calvo el 2021: “L’amnistia suprimiria el Poder Judicial”

Des de fa mesos, Carmen Calvo ha sigut una figura controvertida, especialment en les seves paraules relacionades amb el procés. El 2021, per exemple, va assegurar que l’amnistia “no és plantejable en un Estat constitucional i democràtic, perquè seria suprimir literalment un dels tres poders de l’Estat, que és el judicial”. Així mateix, Calvo també ha sigut contundent a l’hora de parlar del president Carles Puigdemont, a qui es va referir com “algú que es passa pel folre la justícia espanyola”. “Espanya és una de les grans democràcies del món i, evidentment, viatges o te’n vas, però no t’exilies”, va arribar a afirmar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!