Junts per Catalunya ha carregat aquest dimarts contra el preacord entre Esquerra Republicana i el PSC per investir Salvador Illa. En un comunicat, els de Carles Puigdemont desmunten gairebé punt per punt el pacte entre socialistes i republicans, però allarguen la mà als de Marta Rovira per evitar una presidència de Salvador Illa. "La decisió de fer Salvador Illa president de la Generalitat no es podrà revertir atesa l’aritmètica parlamentària", avisa Junts per Catalunya, que ha advertit que els grups parlamentaris sorgits de les eleccions del 12 de maig no tindran capacitat per fer una moció de censura. De fet, asseguren que "tot queda fiat a la voluntat de compliment del PSC" i adverteixen que disposarà de quatre anys per aplicar la seva agenda de "girar full" i de "desnacionalització" de Catalunya. 

Tanmateix, en el comunicat, Junts per Catalunya segueix allargant la mà als republicans per revertir aquest pacte i insisteixen a bastir una "estratègia comuna" amb l'objectiu d'aprofitar l'aritmètica parlamentària al Congrés dels Diputats, on el PSOE depèn de l'independentisme per tirar endavant la legislatura. Els de Puigdemont, diuen, aposten per "refer confiances" per defensar els interessos dels catalans "molt millor" del que pot assegurar un govern socialista a Barcelona, Catalunya i Madrid. 

Recorden les negociacions d'investidura

En aquesta línia, els de Puigdemont recorden que els objectius generals del preacord (finançament i reconeixement nacional) ja van ser fixats en la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez. "El seu assoliment depenia de l’evolució de les negociacions bilaterals", asseguren des de Junts, que critiquen que es passi d'una negociació bilateral amb l'Estat aprofitant la força de l'independentisme a Madrid a una negociació bilateral entre el govern espanyol presidit pel PSOE i un Govern presidit pel PSC i recolzat per ERC. 

En aquest context, Junts insisteix que el preacord assumeix a la pràctica el "marc polític" del PSC, que, des de l'inici, ha assegurat que el procés d'independència és un conflicte entre catalans i que cal resoldre a partir d'una taula catalana. "Anomenada ara Convenció", subratllen. A més, Junts considera que el preacord reverteix les negociacions que van començar en el marc de les negociacions d'investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. "Catalunya té dret a l’autodeterminació no com a resultat de cap consens sinó per la seva condició de nació", subratllen. 

Salvador Illa, "el més favorable a la repressió" 

Alhora, carreguen contra Salvador Illa, a qui defineixen com "el més favorable a la repressió a l’independentisme i el menys compromès amb la llengua catalana". "No ha expressat mai gens d'interès ni voluntat d’influir dins del seu partit per acabar amb l’insostenible maltractament econòmic i nacional per part de l’Estat", diu Junts per Catalunya, posant d'èmfasi en el comportament de Salvador Illa davant del dèficit fiscal. I és que consideren que, davant d'aquesta situació, el primer secretari del PSC sempre s'ha alineat amb el PSOE i "no ha denunciat mai" l'incompliment d'inversions. 

Junts també dedica un apartat en desmuntar el preacord del qual els republicans anomenen "finançament singular". "No proposa mesures immediates en els pressupostos generals de l’Estat per al 2025, que tinguin efectes directes per a Catalunya", afirmen des de Junts, que denuncien que, en el preacord, s’auguren futures reformes legislatives incertes, sense consens i sense assegurar l’objectiu fonamental, que és que tots els diners de la recaptació dels impostos gestionats i administrats des de Catalunya "es quedin a Catalunya". Així mateix, posen el dit a la llaga en l'apartat que especifica que l’Agència Tributària pugui recaptar i liquidar tots els impostos, però el Govern de Catalunya no tingui el poder sobre els diners recaptats. "No és sobirania i no evita els incompliments de l’Estat en matèria d’inversions i, si fos el cas, en matèria d’ordinalitat", diuen. Per això, demanen que sigui Catalunya qui fixi la quota de l'anomenada "solidaritat". 

En l'àmbit de la llengua, Junts remarca que el problema no és la legislació, sinó que és la seva "minorització". "És la falta de respecte als drets lingüístics dels catalanoparlants per part dels poders públics, especialment allà on governa el PSC i el PSOE", subratllen des de Junts, que insisteixen en l'incompliment de la immersió. 

Amb tot plegat, els de Puigdemont avisen que "estan preparats" per a qualsevol situació i que seguiran treballant perquè Catalunya "tingui una força central independentista potent, majoritària, lliure de servituds i completament independent de la dinàmica de blocs ideològics que interessa a la política espanyola". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!