El portaveu de Junts, Josep Rius, ha carregat amb duresa contra el nou president de la Generalitat, Salvador Illa, a qui ha retret que hagi marxat de vacances tan sols una setmana després del seu nomenament i que no hagi assistit a l'homenatge a les víctimes dels atemptats del 17-A d'aquest dissabte. "És la primera vegada que un president de la Generalitat no hi assisteix", ha subratllat. En aquest sentit, ha criticat que Illa hagi "preferit" marxar a Lanzarote, on es troba aquesta setmana el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, un viatge que Rius considera que servirà perquè Illa, a qui ha titllat de "president sucursalista" rebi "instruccions" sobre "com ha de governar la Generalitat". D'altra banda, el portaveu de Junts ha criticat els nous consellers per haver nomenat familiars en càrrecs de confiança. "Constatem que el Govern ha començat molt malament", ha reblat en declaracions des d'Urús, a la Cerdanya, i per tot plegat ha anunciat que Junts demanarà una compareixença d'Illa al Parlament per tal que "doni explicacions" sobre aquestes qüestions. 

Junts denuncia el "nepotisme" del Govern i el "silenci" d'ERC i Comuns

Rius ha acusat el nou Govern de "nepotisme" per haver nomenat familiars com a càrrecs de confiança. Ha posat d'exemple que la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha nomenat la seva parella com a cap de gabinet o que la germana de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, sigui ara assessora del Departament de Presidència, conselleria que dirigeix Albert Dalmau, que havia estat cap de gabinet de Collboni.

En aquest sentit, també ha llençat crítiques contra els socis d'investidura d'Illa, ERC i els Comuns, pel seu "silenci" davant aquests nomenaments. "Han passat d'un 'sí' vigilant a un 'sí' còmplice", ha dit en referència al compromís que els republicans van anunciar quan la militància va donar llum verda a l'acord amb els socialistes. Rius ha indicat que amb la petició de compareixença d'Illa també volen conèixer la posició dels socis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!