Els negociadors de JxCat i ERC han aconseguit finalment desbloquejar l'acord al voltant de l'àrea de comunicació, el principal escull que encara els impedia tirar endavant la investidura del president de la Generalitat, segons ha pogut saber El Nacional. L'entesa tancada entre els dos grups situaria la presidència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que ocupa Brauli Duart des del 2012 per designació de CiU, en mans d'Esquerra, mentre que el portaveu del Govern continuaria en mans de JxCat, és a dir, a la conselleria de Presidència, que en principi hauria d'ocupar Jordi Turull.
A canvi de cedir la cúpula de la CCMA a ERC, Junts per Catalunya designarà el cap d'informatius de TV3, fins ara sota la influència dels republicans. És a dir, que tant el director com el cap d'informatius de la televisió catalana quedarà en mans de JxCat, així com el responsable d'informatius de Catalunya Ràdio, mentre que el director de la ràdio pública continuarà sent designat per Esquerra.
Les secretaries de Comunicació i de Difusió formaven part també del paquet de competències que reclamaven els republicans, però tot apunta que es mantindran, com fins ara, partides a parts iguals.
Les converses al voltant de la investidura havien quedat bloquejades la setmana passada arran el desacord en relació a aquest àmbit. Les diferències entre els negociadors van provocar, fins i tot, una interrupció de les reunions de negociació.
L'acostament al voltant de la carpeta de comunicació desencallaria finalment l'acord per a la investidura. JxCat segueix defensant que el paper de president quedi en mans de Jordi Sànchez, actualment en presó preventiva a Soto del Real. Si es confirmés aquesta proposta, a la conselleria de Presidència es restituiria Jordi Turull. Amb tot, Turull apareix com l'alternativa a la recàmera en cas que no prosperi l'opció de Sànchez per a la presidència.
En mans de Carles Puigdemont queda el Consell de la República. JxCat vol donar d'un fort pes polític a aquest òrgan. A més de la projecció internacional del procés, Puigdemont, que no té intenció d'abandonar el seu escó, reclama incorporar a aquest Consell el desplegament del procés constituent, malgrat que ERC considera que aquesta carpeta hauria de dur-se a terme des de Barcelona amb forma d'espai de debat ciutadà.
El reconeixement de la legitimitat del Govern suspès pel 155 s'ha de posar en marxa amb l'aprovació de la proposta de resolució que es debatrà al ple del Parlament d'aquest dijous i que JxCat va registrar divendres passat en solitari. Pel que fa el Consell de la República s'haurà de constituir en un acte, que encara no té data, a Brussel·les amb participació de tots els diputats independentistes.
Marta Rovira
En mans d'ERC quedarà el nomenament del vicepresident. Els republicans no estan d'acord amb la proposta de JxCat de situar-hi de nou Oriol Junqueras, en la línia de restituir el Govern. Per JxCat, amb Junqueras de vicepresident, des d'Estremera, i Sànchez de president, des de Soto del Real la balança dels equilibris interns entre partits quedaria compensada.
En canvi, entre els republicans s'apunta el nom de Marta Rovira per ocupar aquesta responsabilitat, tot i que la secretària general no s'havia mostrat fins ara especialment inclinada a entrar en el Govern. L'altre nom que apareix en les travesses és el del secretari d'Hisenda, Pere Aragonès, malgrat que el seu recorregut el situava més aviat el departament d'Economia. També han aparegut noms que d'independents pròxims al partit, com ja va publicar El Nacional per assumir algun dels departaments republicans.
A diferència de JxCat que ha apostat per restituir tots els càrrecs que sigui possible, com Turull o el conseller de Territori, Josep Rull, els republicans s'inclinen per situar al capdavant de les conselleries, noms que no estiguin investigats en algun dels processos oberts per la Justícia espanyola arran del procés. Això no obstant, podria repetir el conseller d'Exteriors, Raül Romeva. Igualment ha mostrat la voluntat de continuar el titular de Salut, Toni Comín, que es troba a Brussel·les.
L'acord entre JxCat i ERC és que el gabinet es reparteix entre els dos grups a parts iguals, però no només pel que fa el nombre de conselleries sinó també pel seu pes pressupostari i, en el benentès que també els continguts han de quedar equilibrats. És a dir, si ERC, per exemple, manté el departament d'Economia, JxCat ha de retenir Empresa. Tot i que les negociacions sobre el repartiment de conselleries continuen obertes, es dona per fet que el grup de Puigdemont mantindrà, els departaments de Presidència, Territori, Empresa, Governació, Interior, Ensenyament i Cultura. En l'òrbita d'Esquerra quedarien, a banda de vicepresidència i Economia, Salut, Justícia, Benestar, Treball, Exteriors i Agricultura.
Aquesta tarda, JxCat i ERC s'han reunit amb la CUP al Parlament per fer repàs de l'estat de les negociacions.