Junts per Catalunya va finalitzar la primera etapa del seu procés congressual a Calella (Maresme) el diumenge 27 d'octubre. Suposava el retorn de Carles Puigdemont a la presidència del partit i Jordi Turull consolidava la seva posició de secretari general amb una feina feta en els darrers dos anys molt ben valorada pel president a l'exili. Puigdemont i Turull es consolidaven com a principals cares orgàniques del partit i s'envoltaven de cares noves, joves, amb experiència i que provenien de diverses tradicions polítiques. Això sí, sense conflictes, ni batalles internes i gairebé tot decidit per unanimitat. La mostra és que l'informe de gestió va ser avalat per unanimitat -un fet que no succeïa ni a Convergència- i la nova executiva votada per més del 90% dels afiliats

El partit també fixava un nou full de ruta estratègic i també en les seves polítiques, però també es renovava en una primera tapa els líders de les vegueries juntaires. De fet, tots ells van rebre el suport d'una àmplia majoria, un fet poc habitual en els quatre anys de vida del partit. El que tampoc és habitual és que en les eleccions internes comarcals, de districte, de corrents ideològics i sectorials es completi amb ampli consens. El cas és que aquest dimecres i dijous els militants finalitzen la segona etapa d'aquest procés congressual votant a cadascuna de les executives comarcals, dels corrents ideològics i de les sectorials. Tot plegat en el marc de la reordenació interna del partit.

De la vuitantena processos electorals que celebrarà Junts aquests dies, únicament n'hi ha quatre en les quals es presenten dues candidatures. A més, un 72,5% dels presidents d'executiva repeteixen, mentre que el 22,5% són presidents nous (el 5% restant s'escollirà per primàries). En el cas de les eleccions comarcals es tracta de l'Anoia, el Maresme i l'Urgell, mentre que en els corrents ideològics se'n presenten dues en el d'esquerres. Pel que fa a les 21 sectorials, en totes elles només s'hi presenta una candidatura. Precisament, el president de cada corrent ideològic és membre nat de l'executiva nacional, igual que ho és el representant de cadascun dels tres àmbits sectorials, en els quals s'agrupen els 21 sectors (àmbit principals, àmbit dels serveis a les persones i àmbit de les estructures). 

A més, aquests comicis és el primer repte que ha afrontat la nova secretària d'organització, Judith Toronjo. De fet, ha estat ella mateixa qui, en la immensa majoria dels casos, ha liderat els processos, mentre Turull no s'ha hagut d'arremangar les mànigues amb la intensitat que ho va fer fa dos anys i mig. Qui també s'ha estrenat en aquesta ocasió és la nova sindicatura electoral, votada també en el passat congrés de Calella. Des de nacional s'espera que un cop acabi el procés electoral hi hagi generositat entre els guanyadors i perdedors. 

Les tres comarques amb dues llistes: Maresme, l'Anoia i l'Urgell

De les 42 comarques que hi ha a Catalunya, només 3 compten amb dues llistes, mentre que en les altres se n'han presentat una -fa dos anys i mig hi havia 7 comarques en disputa-. Des de l'executiva nacional, sigui Judith Toronjo o el mateix Jordi Turull, s'ha treballat perquè només hi hagi una única candidatura. Un exemple és l'Alt Penedès, on, inicialment, hi havia dues candidatures, però s'ha aconseguit que només se n'acabi presentant una. Les eleccions comarcals i de districtes també han facilitat que militants de partits que han confluït dins de Junts, com Impulsem Penedès, formin part de les executives comarcals.

El Maresme és la comarca amb més afiliats de Junts per Catalunya: gairebé 600. Hi ha dues candidatures: una, liderada per un clàssic de la comarca i pròxim a Miquel Buch, com és Carles Bosch i, per altra banda, Lily Fuentes, d'Arenys de Munt. En aquest cas, cap de les dues candidatures va en contra de l'altra, ni cap de les dues compta amb el suport -ni rebuig- de l'actual direcció nacional. La candidatura de Fuentes busca renovar el lideratge comarcal, que sigui més horitzontal i es mostren crítics amb la forma com s'ha actuat en els últims anys, com en el pacte del Consell Comarcal amb ERC (se senten còmodes amb l'acord amb ERC, però el que critiquen és la gestió prèvia al pacte). Mentrestant, la candidatura de Carles Bosch busca la revàlida i es mostra forta amb el fet que el Maresme sigui la comarca amb més afiliats i hagi guanyat pes, ja sigui institucional com dins del partit. 

D'altra banda, l'Anoia, de la vegueria sempre conflictiva del Penedès, compta amb dues candidatures. La primera, liderada per la regidora d'Igualada Sandra de la Iglesia; i la segona, liderada per l'exdiputada Judit Guàrdia. Iglesia, que lidera la candidatura oficialista, va anar a les llistes del president Puigdemont de les eleccions al Parlament de Catalunya com a número 24 per Barcelona, mentre que Judit Guàrdia lidera la candidatura no oficialista. Per la seva banda, l'Urgell compta amb la candidatura de Jordi Torres Mateu, regidor de Bellpuig i conseller comarcal, que va anar com a suplent a les llistes del president Puigdemont. I la segona candidatura és la de Carles Marcet Miguel, candidat a Ciutadilla que no va obtenir representació en les anteriors municipals. 

La candidatura de Lily Fuentes en les eleccions a l'executiva comarcal al Maresme
La candidatura de Lily Fuentes en les eleccions a l'executiva comarcal al Maresme
La candidatura liderada per Carles Bosch en les eleccions de l'executiva de Junts al Maresme
La candidatura liderada per Carles Bosch en les eleccions de l'executiva de Junts al Maresme

L'esquerra, l'únic corrent amb dues candidatures

Junts per Catalunya compta amb tres corrents ideològics: el liberal, el socialdemòcrata i el d'esquerres. Tots els militants poden subscriure-s'hi, tot i que no és obligatori, i cadascuna d'elles disposa d'una executiva. En el cas de la socialdemòcrata, liderada per l'exalcaldessa de Sant Cugat del Vallès Carmela Fortuny, no ha sigut necessària la convocatòria d'eleccions perquè es van celebrar l'octubre de l'any passat. El corrent liberal tampoc tindrà sorpreses, ja que l'exdirector general de Difusió de la Generalitat Ignasi Genovès és qui encapçala l'única candidatura, acompanyat de la diputada Glòria Freixa, l'exsenador Joan Bagué o Toni Florido. 

En canvi, la disputa rau en el corrent d'esquerres. La candidatura oficialista encapçalada per Jordi Salvadó compta dins del seu equip amb el membre de l'executiva nacional de Junts Oriol Izquierdo. L'altra candidatura està encapçalada per Estave Planas i forma part de l'entorn borrassista. De fet, l'actor Toni Albà ha estat difonent la candidatura a les xarxes socials aquests últims dies. 

Candidatura liderada per Jordi Salvadó en el corrent d'esquerres de Junts
Candidatura liderada per Jordi Salvadó en el corrent d'esquerres de Junts
Candidatura liderada per Esteve Planas en el corrent d'esquerres de Junts
Candidatura liderada per Esteve Planas en el corrent d'esquerres de Junts
La direcció del corrent socialdemòcrata de Junts
La direcció del corrent socialdemòcrata de Junts

Quins càrrecs es van escollir en el congrés de Junts de Calella a part de l'executiva nacional?

  • Josep Pagès, president de la comissió de garanties
  • Marcel Pedrós, defensor del militant
  • Josep Maria Vallès, president de l'Espai Municipalista
  • Pilar Calvo, presidenta del Consell Nacional
  • Quim Calatayud, president de la vegueria de Tarragona
  • Joan Ramon Casals, president de les comarques de Barcelona
  • Xavier Vidiella, president de la vegueria del Penedès
  • Clàudia Cots, president d'exteriors
  • Anna Feliu, president de la vegueria de Lleida
  • Felip Montclús, president de la vegueria de les Terres de l'Ebre
  • Ricard Pérez, president de la vegueria del Pirineu i Aran
  • Maria Ànegls Planes, presidenta de la vegueria de Girona
  • Joan Rodríguez, president de la vegueria de Barcelona
  • Rosa Vestit, presidenta de la vegueria de la Catalunya Central
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!