Junts ha comunicat al PSOE que no fa costat a la designació de l'exvicepresidenta Carmen Calvo com a presidenta del Consell d'Estat, segons ha sabut ElNacional.cat. Calvo té previst comparèixer demà davant de la Comissió Constitucional del Congrés per sotmetre's al preceptiu examen d'idoneïtat després que el Consell de Ministres va designar-la la setmana passada per ocupar el càrrec. L'exvicepresidenta haurà de respondre les preguntes dels diputats i, a partir d'aquí, s'emetrà un dictamen en què els grups es pronunciaran sobre el nomenament o l'existència d'algun conflicte d'interessos.
La llei orgànica del Consell estableix que la presidència d'aquest òrgan ha d'estar ocupada per juristes de reconegut prestigi i amb experiència en afers d'Estat. Precisament el càrrec va quedar vacant el passat mes de novembre després que el Tribunal Suprem va tombar la designació de l'exministra Magdalena Valerio per considerar que no complia el requisit legal de ser una "jurista de reconegut prestigi".
Tensió amb Junts
Carmen Calvo, que ha ocupat diferents càrrecs als successius governs del PSOE i és doctora en Dret Constitucional per la Universitat de Còrdova, podrà acreditar les condicions que imposa la llei, però des que el seu nom es va fer públic es van fer evidents les reticències que suscita entre diferents grups parlamentaris.
Pel que fa a Junts, no ha amagat el rebuig a la designació de Calvo, a la que considera una de les veus de les files socialistes més reticents amb la formació independentista. De fet, una de les polèmiques en què l'exvicepresidenta s'ha vist embolicada des que va transcendir el seu nomenament, és l'intent de reconduir el seu posicionament sobre l'amnistia després que el 2021 va assegurar que aquesta mesura "no és plantejable en un Estat constitucional i democràtic, perquè seria suprimir literalment un dels tres poders de l'Estat, que és el judicial".
No vinculant
Calvo s'ha mostrat especialment contundent en les seves referències contra el president Carles Puigdemont. L'exvicepresidenta va arribar a relativitzar l'espionatge de Pegasus a què va ser sotmès el polític independentista, advertint que "algú que es passa pel folre la justícia espanyola", no li produeix el mateix respecte que altres dels afectats per l'espionatge com el diputat Jon Iñarritu. Les crítiques de la vicepresidenta es van fer evidents també quan el líder de Podemos, Pablo Iglesias, va comparar, el 2021, Puigdemont amb els exiliats republicans. "Espanya és una de les grans democràcies del món i, evidentment, viatges o te'n vas, però no t'exilies", va replicar.
Calvo havia abandonat els darrers des del seu escó al Congrés tot protagonisme polític al PSOE, però Junts no ha oblidat l'hostilitat de l'exvicepresidenta, per la qual cosa, ha fet saber als socialistes que la seva intenció és votar en contra del dictamen que ha d'avalar la designació de la nova presidenta del Consell d'Estat. Tot i que el dictamen no és vinculant, però el posicionament de la formació de Jordi Turull i Laura Borràs marcarà un nou punt de conflicte d'aquesta formació amb el PSOE.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!