D’aquí al dia 30 encara hi ha “marge” perquè el PSOE accepti les esmenes a la llei d’amnistia que exigeix Junts per Catalunya. És l’anàlisi que fa la formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras, després que aquest dimarts els socialistes ja hagin fet un pas en aquesta direcció. El PSOE ha avançat metres i ha pactat amb Junts i ERC esmenes transaccionals que apliquen una capa de blindatge extra a Tsunami i CDR: adverteixen els jutges sobre què és terrorisme, d’una manera que qualsevol independentista pugui quedar emparat per la norma, en tant que aquest moviment polític no és violent. Però els juntaires pretenen anar més enllà, i collar els socialistes fins que l’excepció de terrorisme quedi eliminada de la norma.

Queda, però, només una setmana de “marge”. Perquè fonts de Junts per Catalunya reconeixen que la llei veurà la seva versió final i definitiva el dia 30 de gener, data en què Francina Armengol calcula fixar el Ple en què es debati i voti l’amnistia. “Cada vegada hi ha hagut més consciència que tot el que es tanca el dia 30 es tanca el dia 30”, apunten des de la formació independentista. Fins ara, els grups han tingut l’oportunitat de retocar la norma en funció dels intents del jutge Manuel García-Castellón d’intentar colar a Carles Puigdemont i Marta Rovira un francès mort per atac de cor a l’aeroport del Prat. Però tot just queda una setmana perquè es puguin afegir pinzellades a la norma. I des de Junts assumeixen que qualsevol nova maniobra judicial que arribi a partir del dia 30 haurà de combatre’s amb la forma que hagi pres la llei d’amnistia.

Junts per Catalunya pretén convèncer el PSOE durant la pròxima setmana de retirar de la norma l’excepció de terrorisme. El partit considera que aquest dimarts s’ha atorgat una capa de protecció extra a diversos independentistes perseguits per la justícia espanyola. Però volen anar més enllà. També pretenen avançar dos mesos —fins a l’1 de novembre de 2011— l’inici del perímetre de l’amnistia; i vol incloure-hi els afectats per "les operacions policials artificioses i/o prospectives orientades a la criminalització". El PNB s’ha aliat amb Junts en aquests dos darrers objectius presentant esmenes transaccionals conjuntament amb el partit català. La pinça euskalcatalana també pretén amnistiar els actes de greuge o crítica contra les autoritats, funcionaris i institucions, els seus símbols i emblemes, "inclosos els actes duts a terme a través de la premsa, de la impremta, d'un mitjà de comunicació social, d'internet, o l'ús de xarxes socials", així com d'activitats, entre altres, "educatives".

Paral·lelament, des del partit liderat per Carles Puigdemont valoren positivament el camí recorregut pel PSOE en els darrers mesos. Reconeixen haver vist com els moviments de García-Castellón han empès els socialistes fins a l’actual posició: fer passes per blindar encara més Tsunami Democràtic i CDR. Les declaracions de divendres passat de la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, sobre aquest jutge demostren aquesta trajectòria per part del PSOE.

Tot plegat, des de Junts confien a fer noves passes per evitar que els jutges puguin “jugar” amb els independentistes a través dels tribunals. “No és qüestió d’interpretació, sinó de joc”, assenyalen en funció de què passarà quan arribi a les mans dels jutges la llei d’amnistia. “Encara hi ha partit, ens queda fins al 30”, ha assenyalat aquest dimarts Míriam Nogueras davant les càmeres del Congrés dels Diputats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!