Junts per Catalunya convocarà el seu congrés a finals d'octubre, coincidint amb l'aniversari de l'aprovació de la DUI (Declaració Unilateral d'Independència), que es va votar el 27 d'octubre del 2017 al Parlament. Així ho ha decidit, segons ha sabut ElNacional.cat, l'executiva ampliada del partit, reunida aquest dilluns, durant la qual el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha explicat als membres de la direcció com es va produir el seu retorn a Barcelona i la impossibilitat d'accedir al Parlament sense deixar-se detenir pels Mossos.

Amb la celebració del congrés a finals d'octubre, la formació de Puigdemont es proposa preparar el partit davant la nova etapa oberta amb la constitució del Govern del PSC, presidit per Salvador Illa, que Junts considera un tripartit "de socialistes, conservadors i republicans". "Cal rearmar-se, cohesionant Junts, i reforçar la idea que som l’única alternativa", asseguren fonts de la direcció.

Lideratge de Puigdemont

Els estatuts del partit estableixen que el congrés nacional s'ha de convocar cada dos anys i que cada any se'n farà un de caràcter consultiu. El darrer congrés nacional del partit es va celebrar el 16 i 17 de juliol del 2022. Aquella convocatòria, que es va celebrar a la Farga de l'Hospitalet, va servir per acordar les diferents ponències polítiques i organitzatives, però els càrrecs del partit havien estat escollits sis setmanes abans, el 4 de juny, en una primera part del congrés, convocat a Argelers.

En aquell moment, l'executiva del partit va quedar en mans de Laura Borràs i Jordi Turull, com a presidenta i secretari general, després que Puigdemont va decidir apartar-se de la direcció de Junts per concentrar la seva activitat en el Consell de la República. Tanmateix, després de les eleccions del 12 de maig, Puigdemont ha tornat a assumir un clar lideratge a la cúpula del partit, encapçalant les tres darreres reunions de l'executiva, convocades per analitzar la situació creada d'ençà que es va tancar l'acord entre PSC i ERC per a la investidura i, posteriorment, la constitució del nou Govern.

La situació política a Catalunya ha registrat un gir radical des que es va celebrar el darrer congrés de Junts. El juliol del 2022, el partit de Carles Puigdemont encara formava part del govern de Pere Aragonès, que va abandonar a començaments d'octubre d'aquell any. La nova convocatòria es produirà quan hauran passat dos mesos de l'arribada del PSC al Govern de la Generalitat, amb els vots d'ERC i els Comuns. Precisament, Esquerra també té convocat per al proper 30 de novembre el seu congrés, on haurà d'abordar l'estratègia del partit després dels successius revesos electorals i per renovar la direcció, a la presidència de la qual optarà de nou Oriol Junqueras.