Junts per Catalunya ha culpat directament Esquerra Republicana d'esberlar la possibilitat de mantenir la unitat independentista a curt termini en investir el líder del PSC, Salvador Illa, president de la Generalitat. El partit del president Puigdemont, en el manifest per la Diada nacional de Catalunya de l'11 de setembre, assegura que la investidura d'Illa “obliga a repensar l’estratègia per assolir la independència de Catalunya” i critica el que considera un “cop d’estat judicial” amb la no aplicació de la llei d’amnistia per part dels jutges del Tribunal Suprem. "L’independentisme ha perdut la majoria parlamentària i un partit independentista ha permès la formació d’un govern encapçalat pel PSC-PSOE votant la investidura de Salvador Illa, que va manifestar-se favorable a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució que va aturar l’autogovern i va destituir el govern legítimament elegit pel poble de Catalunya", subratlla Junts per Catalunya.

Amb tot, Junts considera aquest "cop d'estat judicial com un intent d’eliminar la figura del president Carles Puigdemont, que continua sense poder exercir amb normalitat els seus drets individuals i polítics com a diputat electe”. Davant d'aquest escenari, Junts per Catalunya es reivindica com a principal partit independentista i insisteix que "no tenim dret a rendir-nos ni a renunciar a res". "L’anhel d’autogovernar-nos ve de lluny i no defallirem en la lluita per aconseguir un objectiu polític, la independència de Catalunya, que és legítim i, a més, l’impulsem de forma democràtica i pacífica", reivindica Junts per Catalunya, que fa una crida a mobilitzar-se als actes de demà a favor de la independència. 

Reivindica el Primer d'Octubre 

En aquesta línia, els de Carles Puigdemont demanen a la ciutadania que "hi sigui més que mai" i posa d'exemple el Primer d'Octubre com a exemple de mobilització. "La força de la gent ha estat fonamental per arribar fins aquí. Ho va ser l’1 d’Octubre i ho ha estat durant anys i anys en tota mena de mobilitzacions", ha reivindicat Junts per Catalunya, que es reivindica per contribuir a aconseguir que la gent "desorientada o desil·lusionada torni a veure un horitzó d’esperança"

Així mateix, Junts cita el poeta valencià Vicent Andrés Estellés per "no perdre de vista que la nació catalana i la seva lluita per la llibertat comença a tots i cadascun dels racons del territori i en tots i cadascun de nosaltres": “No et limites a contemplar aquestes hores que ara venen. Baixa al carrer i participa. (...) No podran res davant un poble unit, alegre i combatiu!”

Mobilitzar-se i refer ponts

En el manifest, Junts per Catalunya també recorda que enguany se celebra el 310è 11 de setembre des de la caiguda de la ciutat de Barcelona sota el setge de les tropes borbòniques. Davant d'això, recorden l'aplicació del Decret de Nova Planta de Felip V i reivindiquen que això no va suposar la desaparició de la nació catalana. "Som fills d’un país i d’una cultura que tenia totes les cartes per desaparèixer, però encara ens mantenim tossudament alçats", asseguren des de Junts per Catalunya, reivindicant que no s'ha de "defallir" i que s'ha de "transformar les febleses en fortaleses i mantenir posicions per assolir els objectius". Amb tot, reivindica la supervivència de la cultura i de la llengua catalana i insisteix que és "l'hora de tornar a mobilitzar-se", de "refer ponts" i de "treballar per continuar fent-nos dignes de la confiança que ens ha atorgat la gent".  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!