Reaccions de tota mena a la taula de diàleg entre Catalunya i l'estat espanyol. Mentre que Junts i la CUP veuen l'estratègia del diàleg com una via errònia que no està aportant els resultats promesos, a l'altra banda el PSC, ERC i comuns celebren les trobades i els avenços. La tercera reunió ha finalitzat aquest dimecres amb acords marc en dues qüestions: la desjudicialització de la política i l'impuls de l'ús del català, dues voluntats, però, que en els documents signats no concreten com es durà a terme.
🔴 Taula de diàleg sobre Catalunya, DIRECTE
Els representants dels partits del govern espanyol a Catalunya han celebrat els acords de forma unànime. En una compareixença, el líder del PSC Salvador Illa ha considerat que la trobada ha estat "una manifestació molt clara i patent del que significa la política útil que cerca acords i resoldre problemes". També la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha qualificat els acords presos com "grans notícies pel país", i ha destacat que la via del diàleg s'ha demostrat com "la més útil" perquè Catalunya avanci.
La reacció no ha estat la mateixa per part dels dos partits independentistes que rebutgen l'estratègia del diàleg apuntalada per ERC, Junts i la CUP. Carles Puigdemont, en una piulada a Twitter, ha considerat que els pactes anunciats poden ser un "error molt greu", després que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, hagi dit que gràcies al que s'ha pactat, mai més una part de Catalunya imposarà la seva visió sobre l'altra: "El problema real és que a una part, la que vol la independència, se li nega el dret a poder fer efectiva la seva visió", ha escrit Puigdemont al seu perfil, una opinió que ha compartit Junts per Catalunya. També la CUP ha carregat contra els resultats d'aquesta reunió. Al seu perfil de Twitter, el diputat Carles Riera, ha considerat que la taula de diàleg ha passat de l'autodeterminació i l'amnistia a "no sabem quina desjudicialització i a què el Govern espanyol respecti les lleis que aprovi el Parlament". Pel diputat cupaire, aquesta és una "estratègia perdedora per a un moviment independentista que vol i pot guanyar".
El document que s'ha presentat aquest migdia en acabar la trobada, admet públicament les dificultats per avançar en la desjudicialització del procés independentista, i reitera "l'aposta pel diàleg i la negociació" com a via per resoldre el conflicte. El document no apunta cap mesura concreta, ni inclou cap referència directa al delicte de sedició o a una eventual reforma del Codi Penal. Això sí, conclou amb un compromís que implica els grups parlamentaris representats a la taula, és a dir, PSOE, Podemos i ERC, que asseguren que impulsaran al Congrés les reformes legislatives que s'acordin i que ho faran abans que acabi el proper període de sessions.
ERC celebra els acords
Davant d'aquests acords, Esquerra Republicana ha emès un comunicat on ha celebrat que els executius "facin passes endavant en la negociació per acabar amb la repressió i resoldre el conflicte". Així, han destacat que aquests primers acords per avançar cap a la superació de la judicialització i dels seus efectes, seran un pas previ "imprescindible per poder fer front a la resolució del conflicte polític de fons i fer-ho en igualtat de condicions entre les parts representades en la Mesa".