Junts evita aclarir com serà el retorn del president Carles Puigdemont en el cas que s'esgoti el termini del 25 d'agost i no hi hagi un ple d'investidura. En una compareixença posterior a la reunió que Albert Batet i Mònica Sales han mantingut amb Josep Rull (president del Parlament), el cap de files del grup parlamentari de Junts ha recalcat que el compromís del president a l'exili és tornar quan hi hagi un ple d'investidura. Ara bé, quan ha estat preguntat pels termes del retorn en el cas que cap candidat estigui disposat a presentar-se a un ple fins que tingui una majoria suficient i que es pugui esgotar el termini de dos mesos sense cap investidura, Albert Batet ha expressat que és una pregunta que se li hauria de traslladar a Puigdemont i ha insistit: "El compromís seu és tornar si hi ha un ple d'investidura. És un compromís que, a més, ha fet de forma pública".

Des d'aquesta perspectiva, el president del grup parlamentari de Junts ha assenyalat que aquest és el "primer compromís que va prendre des que es van convocar les eleccions" i és un compromís "que manté". En tot cas, des de la formació veuen factible que hi hagi una investidura del polític gironí: "Treballem perquè hi hagi una investidura. Creiem que hi ha una majoria, que és la de 59 diputats amb Esquerra Republicana i la CUP, que és superior a la de 48 del PSC i Comuns. Fem confiança perquè hi hagi una investidura".

 

Junts vol anar a una investidura, però "no ara"

En la trobada amb Rull, que s'ha allargat més de mitja hora, Batet i Sales han traslladat al president del Parlament la disposició de Carles Puigdemont a sotmetre's a un debat d'investidura, però no en aquests moments: "Tenim intenció d'anar a la investidura, però no ara. Estem buscant els suports, negociant per tenir una majoria. En el moment que la tinguem, la comunicarem al president Rull i demanarem que es convoqui un ple al Parlament". Les opcions de Puigdemont, admeten, tenen una via: "En el context d'una majoria simple, hi ha opcions, però això encara demana temps. La constitució de la Mesa del Parlament la setmana passada demostra que aquesta majoria té opcions plausibles".

20240619 REUNIONS PARLAMENT Monica Sales, Albert Batet, Josep Rull / Foto: Montse Giralt
Mònica Sales i Albert Batet, reunits amb Josep Rull / Foto: Montse Giralt.

Sobre el desenvolupament de les negociacions, Albert Batet no ha volgut "desvelar" res al respecte. El que sí que ha manifestat és que la faran "a l'estil de Junts", que es tradueix en "molta discreció, molta humilitat i molta efectivitat", posant com a exemples l'Acord de Brussel·les amb el PSOE o el que van bastir amb ERC i la CUP per la Mesa del Parlament: "Aquests termes són els que ens mouran a nosaltres i actuarem de la mateixa manera que hem actuat en altres casos". Pel que fa a les converses amb els republicans, Batet ha reconegut que els de Marta Rovira van deixar clar que "la Mesa no implicava res a nivell d'investidura".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!