Catalunya té nou Govern i la seva oposició no ha trigat a fer-se escoltar. I és que el principal partit fora de l'executiu de Salvador Illa, Junts per Catalunya, ha demanat al nou president de la Generalitat, Salvador Illa, que comparegui "com més aviat millor" al Parlament de Catalunya per "retre comptes" sobre la composició del nou Govern. Així mateix, vol que els partits signants de l'acord d'investidura, ERC i Comuns, donin explicacions perquè, diuen, d'un acord entre forces "suposadament d'esquerres n'ha sortit un govern de dretes i espanyolista". "El partit considera que el nou executiu no representa tot el país, al contrari, és un govern de part, excloent i espanyolista, amb perfils conservadors molt allunyats de la centralitat política catalana", ha dit la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, després d’assistir aquest matí a l’acte institucional de presa de possessió dels consellers al Palau de la Generalitat.

Carreguen contra Niubó, Duch i Villamayor

Segons la portaveu parlamentària de Junts, el nou executiu "oficialitza el retorn a l’autonomisme i, fins i tot, posa en risc la immersió lingüística". I és que Sales ha carregat sobretot contra dos nous consellers: la consellera d'Educació, Esther Niubó, i el nou conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch. La diputada juntaire recorda que la nova titular d’Educació és partidària d’aplicar el 25% de castellà a l’escola, mentre que Duch considera que és un "clar perfil espanyolista". A més, ha recordat que hi ha membres del nou Govern, com el mateix secretari de l’executiu, Javier Villamayor, “amb plena complicitat amb Societat Civil Catalana, igual que el president Illa”.

Així mateix, Sales ha indicat que l’executiu de Salvador Illa “tindrà més conselleries que ambició política. Setze conselleries són excessives”. “Volem expressar també que, tot i això, no n’hi ha cap de polítiques digitals. És un Govern que mira més al passat que al futur”, ha subratllat. En aquest sentit, Sales ha advertit que Junts per Catalunya, com a primera força de l’oposició, serà "implacables amb el Govern de Salvador Illa i vetllarem perquè no es produeixin retrocessos de país, en termes nacionals, de progrés i de benestar". Per això, la portaveu del grup parlamentari ha afirmat que, des de Junts, “treballarem per liderar l’alternativa que Catalunya necessita i que permeti a l’independentisme recuperar el Govern de la Generalitat”.

Govern "sense ambició"

En la línia del que va dir Junts al debat d’investidura de Salvador Illa, Sales ha remarcat que aquest serà “un Govern sense ambició, i sense capacitat ni voluntat de parlar de tu a tu amb l’estat espanyol per defensar els interessos dels catalans”. “Serà un Govern que aplicarà polítiques planes, ordinàries, d’encefalograma pla, de les quals se sentiran molt còmodes a Madrid, però que seran lesives per al país”, ha dit. Finalment, ha advertit que Junts per Catalunya no es resignarà davant d’un Govern que treballarà per convertir la Generalitat en una "gestoria burocràtica i buida i per fer de Catalunya una regió espanyola".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!