Junts per Catalunya mou fitxa i aquest dimarts ha presentat a la Mesa del Parlament una sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries en relació amb la possible "vulneració de l'àmbit competencial de la Generalitat" i del principi de la seguretat jurídica de la llei d'habitatge estatal, aprovada el passat mes de maig per les Corts Generals. En concret, el partit apunta que la normativa "vulnera el dret constitucional a la propietat i els drets dels petits propietaris", que representen el 85% dels tenidors del país. De fet, aquest informe que demanen a la més alta institució juridicoconsultiva de la Generalitat és el pas previ per poder presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional per part del Parlament, una iniciativa que des de Junts valoren.
En paral·lel, i relatiu a la vulneració competencial, el partit sosté que la llei estatal d'habitatge ataca la "competència exclusiva de la Generalitat en matèria d'habitatge assumida a partir de l'article 148.1.3 de la Constitució i desenvolupada a l'article 137 de l'Estatut". "Estem davant d'una absorció competencial que infringeix de forma patent el marc vigent i menysté els principis constitucionals i estatutaris i la consolidada jurisprudència existent sobre la matèria", assenyalen en un comunicat.
"Desmantellament" de les normes vigents a Catalunya
Catalunya és un dels territoris que compta amb més normativa en relació amb l'habitatge. Des d'aquest punt de vista, a Junts asseveren que la llei estatal "suposa un desmantellament de les regulacions aprovades i de les normatives vigents" al país en aquesta qüestió i que "ignora la regulació existent en matèria d'habitatge protegit". Altres punts que veuen conflictius són el fet que depassi la "regulació en l'àmbit de la determinació de zones de mercat tens, la regulació de les relacions de consum, la mediació amb la finalitat d'evitar processos de desallotjament o els mecanismes de corresponsabilitat dels grans tenidors en la garantia del dret a l'habitatge de persones o famílies en situació de vulnerabilitat acreditada".
Pel que fa als "petits propietaris", la formació juntaire considera que la llei espanyola "no garanteix ni els seus drets ni el de les persones vulnerables" pel fet que "si augmenta la dificultat d'accés a l'habitatge, aquest fet impacta directament a aquelles persones amb menys mitjans". Per tot plegat, recorden que tant la Constitució com la Declaració Universal dels Drets Humans recullen el dret a l'habitatge, però que també ha de "coexistir" amb la defensa del dret a la propietat. Tant al Congrés com al Senat, Junts va votar en contra de la llei estatal d'habitatge per aquesta "ingerència" a la propietat privada, la "inseguretat jurídica" que causa i l'"atac competencial" que implica.