Moviment de Junts al Parlament Europeu. Els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han registrat una pregunta a la Comissió Europea en què es qüestionen quin és el posicionament d'aquest òrgan davant la tragèdia de Melilla. En l'escrit, els parlamentaris de Junts recorden el tràgic episodi que es va viure a Melilla el passat divendres, en què diversos migrants van intentar entrar en territori espanyol i 37 d'ells van perdre la vida. Davant de l'actuació de la policia marroquina i "la cooperació de les autoritats espanyoles", els tres pregunten a la Comissió si "comparteix l'afirmació del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va dir que l'operació de la policia marroquina i espanyola va ser adequada".

Altrament, sol·liciten a la Comissió Europea que digui si aquesta intervenció policial "va ser respectuosa amb els drets humans" i si són coneixedors "d'alguna mena d'acord bilateral o pacte entre la Unió Europea o algun estat membre de la UE amb el regne del Marroc que permeti que la policia marroquina operi en territori europeu en el control de fronteres". Paral·lelament, Puigdemont, Comín i Ponsatí es dirigeixen a la delegació de l'Eurocambra per les relacions amb el Parlament Panafricà per demanar la creació d'una missió que serveixi per "esclarir els fets i les pràctiques policials del Marroc i Espanya". A més, Junts també sol·licita que aquesta delegació faci un comunicat condemnant la tragèdia de Melilla.

tuit junts per europa petició resposta comissió europea per fets melilla
Junts registra preguntes a la Comissió Europea i demana una investigació dels fets de Melilla.

Violació "flagrant" de l'article 4 del codi de fronteres Schengen

En l'escrit dirigit a la presidenta i el vicepresident de la delegació del Parlament Europeu per les relacions amb el Parlament Panafricà, Junts assenyala que els fets que van ocórrer a Melilla suposen una "violació flagrant de l'article 4 del codi de fronteres Schengen" i subratllen que "tots els membres de la Unió Europea haurien de complir amb la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea o la Convenció sobre l'Estatut dels Refugiats. Des de Junts, també fan èmfasi en el fet que Pedro Sánchez ha reiterat la seva "gratitud" cap a les autoritats marroquines, "ignorant les desenes de víctimes mortals i les violacions de drets humans". Per tot plegat, Puigdemont, Comín i Ponsatí creuen que cal "mostrar la solidaritat del Parlament Europeu amb el Parlament Panafricà i sumar-se a la Unió Africana en la seva crida a una investigació immediata, recordant les obligacions de tots els països, obligats per les lleis internacionals, a tractar amb dignitat els migrants i a prioritzar la seva seguretat i els seus drets".

Aquesta petició de Junts i Lliures per Europa arriba poques hores després que la Comissió Europea hagi indicat que, per ara, no té intenció de demanar una investigació sobre els fets transcorreguts a la frontera de Melilla. Nabila Massrali, portaveu d'Afers Exteriors i Seguretat de l'executiu comunitari, s'ha limitat a expressar que estan "en contacte" amb les autoritats marroquines i espanyoles per "entendre les circumstàncies detallades" d'uns fets que ha titllat de "tràgics". El diumenge, però, la comissària d'Interior de la Unió Europea, Ylva Johansson, traslladava la seva "profunda preocupació" per la "pèrdua de vides humanes" que havia suposat l'actuació policial i deixava ben clar que, en aquesta "tragèdia", el més important a lamentar són "les morts dels migrants".