Junts ha registrat al Parlament una bateria de preguntes adreçades al Govern sobre el "desgavell" en la inscripció als cursos de català per a adults al web del Consorci per a la Normalització Lingüística. Així mateix, reclama saber quines accions té previstes, a curt termini, per resoldre aquesta situació. Segons Junts, aquest "col·lapse" és “una mostra més de la seva falsa normalitat”. A més, el partit vol saber si el Govern considera que aquesta situació és compatible amb el que proposa el Pacte Nacional per la Llengua sobre reforçar el Consorci i la formació de català per a adults. El grup parlamentari alerta de la "manca de previsió" del Govern en un moment "d’emergència lingüística" i li pregunta si, en aquest context, és acceptable que persones que volen estudiar el català es quedin sense plaça.

Així mateix, Junts ha reclamat les dades territorialitzades sobre quantes persones s’han quedat sense plaça i com pensa actuar el Govern per garantir que tinguin accés a la formació de català durant aquest any. El grup parlamentari ha advertit que, en paral·lel a les causes tecnològiques, també s’han denunciat dificultats de comprensió per part dels usuaris a l’hora d’accedir al web.

Denuncien falta de compromís

Per a Junts, aquestes dificultats i la falta d’accessibilitat “no són coherents amb el compromís anunciat pel president Illa i pel conseller de la Presidència, a l’inici de legislatura, de reformar l’administració per posar l’usuari al seu centre”. Per això, el grup presidit per Albert Batet vol saber si el Govern ha dut a terme un estudi de tots els errors comunicatius i de disseny que dificulten la matriculació i, en cas contrari, si està previst i amb quin calendari.

Per la seva banda, el Govern va anunciar dimarts que ha aprovat el desplegament d’un pla de xoc per reforçar l’ensenyament i l’acreditació del català entre les persones adultes. Aquesta iniciativa, que dona compliment a l’acord signat amb ERC, suposa una inversió total de 8,8 milions d’euros i inclou una bateria de mesures per ampliar l’oferta formativa per aprendre la llengua. Així, es potenciaran nous formats de cursos i horaris i s’augmentarà la freqüència de les convocatòries de formació. El Consorci per a la Normalització Lingüística tindrà un paper central en l'execució d’aquest pla i ampliarà la seva capacitat fins a les 140.000 places anuals el 2026.

El Pacte Nacional per la Llengua

D'altra banda, Junts per Catalunya no veu propera la signatura d'un Pacte Nacional per la Llengua per la "tebiesa" del Govern de Salvador Illa en la defensa del català. Fonts de Junts subratllen que per poder sumar-se al Pacte Nacional per la Llengua és imprescindible un "canvi d'actitud" del Govern, al que la formació independentista que presideix Carles Puigdemont no veu suficientment compromès amb el català, just en un moment d'"emergència lingüística" per la reculada en el seu ús social. La formació independentista reclama "atacar la vulneració de drets" dels catalanoparlants a Catalunya amb la creació d'una "oficina de vulneració de drets lingüístics".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!