El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha instat la resta de partits del Parlament de Catalunya a abordar la multireincidència i a "no mirar cap a un altre cantó". La formació de Carles Puigdemont ha celebrat aquest dissabte a Lleida una jornada per abordar la problemàtica de la multireincidència delictiva, que en els darrers mesos "s’ha aguditzat", asseguren els juntaires, creant percepció "d’inseguretat i impunitat".

El líder de Junts hi ha reivindicat el "lideratge" de la seva formació en la lluita contra la multireincidència i s'ha mostrat confiat que la proposició de llei que van presentar al Congrés per combatre-la tiri endavant. Segons Turull, això no es resoldrà "mirant cap a un altre cantó ni parlant-ne per atiar el foc o recrear-se en el problema". Per això, ha deixat clar que Junts vol centrar-se en "la solució del problema" i que "no hi hagi ningú que pugui tenir la percepció d'impunitat". Assegura que arribats a aquest moment, "no ens valen les estadístiques" davant la percepció d'inseguretat i l'alarma social. "Encara que diguin que la delinqüència només ha pujat un 4,5%, hi ha una percepció, una alarma social i els polítics el que hem de fer és donar-hi resposta", ha afegit.

El secretari general de Junts ha defensat que "encara que ens etiquetin de moltes coses, nosaltres volem actuar", i ha contraposat el posicionament de Junts amb el d'altres formacions polítiques que diu "es mouen pel postureig, pel fet de quedar bé o per apriorismes ideològics, i mai acaben fent res". Durant la seva visita a Lleida, Turull també ha defensat canvis legislatius per protegir els agricultors que pateixin robatoris a les finques i a les collites. En aquest sentit, la portaveu de Junts a Lleida, Violant Cervera, ha explicat que en clau municipal promouen la instal·lació de càmeres de vigilància, sobretot a l'Horta, per ajudar a combatre els robatoris i la inseguretat a la ciutat.

La proposta de Junts per frenar la multireincidència

Junts defensa que la seva proposta "va a l'arrel" del problema i planteja reformes al Codi Penal i de la llei d'enjudiciament criminal, o més pressupostos per al sistema judicial, perquè puguin fer més judicis ràpids. Així, proposa un augment del nombre de jutges d'adscripció territorial a Catalunya, perquè passin de 35 a 70, i obre la porta al fet que els ajuntaments puguin intervenir en processos penals relacionats amb delictes lleus com el furt. La iniciativa també planteja canvis en els registres per facilitar que els jutges puguin imposar penes d'1 a 3 anys de presó als delinqüents que hagin estat condemnats en tres ocasions o més per delictes semblants, encara que només hagin comès furts de menys de 400 euros. També tipifica amb més severitat el robatori de dispositius mòbils i ordinadors. Aquest passat setembre la proposició de llei ja va ser presa en consideració per la majoria de grups polítics del Congrés i ara es troba en la fase d'esmenes. La proposició de llei va superar el primer escull amb els vots de Junts, PP, PSOE i PNB. ERC s'hi va abstenir i Podem i Sumar van votar-hi en contra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!