A Catalunya, la llei, ara per ara, és clara. Els plans de Protecció Civil (Ventcat, Neucat, etc.) es regulen segons els avisos que emet el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat, o SMC, per les sigles), i li pertoca, en exclusiva, a l'agència catalana aquest tipus de gestió de seguiment dels comportaments meteorològics i, alhora, emetre els avisos de risc arreu del país. Si el Meteocat emet avisos taronges o vermells en algunes zones, Protecció Civil, que depèn del Departament d'Interior, activa els plans i, sobretot, les restriccions necessàries per intentar reduir, per exemple, danys personals o materials, com evitar la circulació per algunes carreteres o limitar algunes activitats. Protecció Civil ha d'activar o desactivar els plans d'emergència segons els avisos del Meteocat. Així ho diu la llei. Però Junts sospita que alguna cosa ha canviat.
El diputat Jordi Munell ha preguntat al Govern de Salvador Illa si ha canviat el criteri i es refia més de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), l'agència espanyola, que no pas de l'agència catalana, el Meteocat. En una pregunta parlamentària a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, el diputat de Junts apunta que la consellera Núria Parlon, en diverses rodes de premsa durant els dies d'afectació de la darrera DANA, que va deixar desastres al País Valencià i afectacions materials, tot i que molt més lleus, a Catalunya, va situar en el mateix nivell les dues agències.
El Meteocat té competències exclusives
Per al diputat, la consellera socialista va contradir la llei 15/2001 del Servei Meteorològic de Catalunya, que estableix aquesta competència en exclusiva. Munell pregunta al Govern si ha canviat el criteri –que seria contrari a la llei– i ja no reconeix, en exclusiva, la competència del Meteocat per tal d'activar els plans de Protecció Civil segons els criteris d'aquesta agència catalana. Durant aquell episodi, en alguns moments els avisos entre les dues agències van ser diferents pel que fa al nivell d'alerta i de risc, per exemple, a les Terres de l'Ebre, amb avisos taronges i vermells segons els models i llindars diferenciats, cosa que va arribar a crear confusió entre la població. Si s'han canviat aquests criteris, el diputat de Ripoll demana saber-ne els motius. La Direcció General de Protecció Civil està comandada per Marta Cassany, que ha aguantat en el càrrec tot i el canvi de Govern. Cassany, de Tarragona, va ser nomenada per Esquerra i, com altres alts càrrecs del Departament d'Interior, encara es manté.
Aquesta pregunta parlamentària per aclarir si Interior es refia més del Meteocat o de l'Aemet, o per igual –que ja seria contrari a la llei actual– arriba en un moment en què els partits nacionalistes també han reclamat a Interior revertir la reculada amb les competències dels Mossos a ports i aeroports, que el Ministeri de l'Interior espanyol volia cedir als Mossos i que des de l'actual cúpula política dels Mossos no s'ha acceptat. Alhora, també ha generat molt d'enrenou la integració de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional al 112, el sistema de gestió de les trucades d'emergències de Catalunya, que, per cert, també dirigeix un alt càrrec nomenat per Esquerra i que el PSC ha mantingut en la direcció: Irene Fornós, de les Terres de l'Ebre.