En el primer dia de tornada a la feina del Parlament, Junts registra una petició a la mesa del Parlament perquè es reconsideri la suspensió de Laura Borràs com a presidenta de la institució, tal com es va aprovar a finals de juliol. Després de dues setmanes de vacances, aquest 16 d'agost torna a començar el període hàbil, amb la gran incògnita de qui substituirà a la presidenta de Junts al capdavant de la institució, ja que ella ha anat insistint que no dimitirà i el seu partit ha avisat a ERC, que ara assumeix les funcions de la presidència, que no la substituiran.
La presidenta de la cambra va ser suspesa en aplicació de l'article 25.4 del reglament, després que se li obrís judici oral per un presumpte fraccionament de contractes quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). En aquest sentit, des de Junts remarquen que la suspensió de Borràs vulnera drets fonamentals com ara la presumpció d'innocència, el dret a la participació política i el principi de seguretat jurídica. Amb aquesta petició, comença el camí per esgotar tots els recorreguts administratius abans que Junts obri la via judicial a Europa davant la situació de Borràs.
Situació complicada a la presidència del Parlament
Durant aquests dies de vacances, la gran incògnita ha estat qui presidirà el Parlament a partir d'ara i en quin lloc quedarà Borràs. Alba Vergés, que fins la suspensió era vicepresidenta de la Cambra, ha assumit la presidència en funcions i ha demanat a Junts que escullin un altre nom. Des del partit de Laura Borràs, però, descarten de ple aquesta opció. Jaume Alonso Cuevillas deia a principis d'agost que substituir Borràs seria "donar cobertura i blanquejar una situació absolutament excepcional. Esquerra ha decidit suspendre la presidenta perquè ha volgut, era el partit que tenia la clau en la votació i l'actual soci de Junts". Els retrets han estat constants durant aquestes últimes setmanes, però, de moment, no ha tingut cap repercussió damunt del Govern, més enllà de les crítiques dels consellers de Junts per la situació de la seva presidenta.
Mentrestant, en aquest context, el PSC també ha volgut ficar cullerada a la polèmica i ho ha fet a través de la seva portaveu, Alicia Romero. En el seu cas, ha titllat de "miserable" l'actitud de Borràs: "Si estima tant la institució, el primer que hauria de fer és preservar-la i no atacar-la utilitzant aquestes paraules tan grosses contra companys seus", ha dit Romero en els últims dies després que Borràs assenyales als membres de la Mesa que van votar a favor de la seva suspensió. Assenyalar directament als membres del PSC, ERC i la CUP en la Mesa del Parlament, com va fer Borràs, denota segons Romero una "actitud mesquina".