El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha afirmat que, en cas que Carles Puigdemont sigui detingut en retornar a Catalunya per participar en el ple d'investidura de Salvador Illa, demanaran la suspensió del ple al president de la cambra, Josep Rull. "Els seus drets polítics es veuran anul·lats i demanarem al president que suspengui el ple", ha sostingut Turull en una entrevista al canal 3/24. A més, ha subratllat que Puigdemont torna per "exercir els seus drets, no per deixar-se detenir". El secretari general de Junts no ha volgut donar detalls del possible retorn de Puigdemont, però ha apuntat que aquest seria una victòria col·lectiva i deslliga la tornada de cap interès personal o partidista. 

Turull ha negat que el seu partit culpi Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) d'una possible detenció de Puigdemont. "Si ERC té un problema de comprensió lectora, no és culpa de Junts per Catalunya", ha retret el juntaire, que ha remarcat: "Crec que queda clar en la carta del president Puigdemont". El líder de Junts considera que el seu partit no deu cap rectificació per aquestes paraules, com havien demanat els republicans. Pel que fa a Illa, ha dit que, davant de la detenció de Carles Puigdemont, "empatitzaria amb Pablo Llarena" i ha apuntat que mai ha tingut cap gest amb els exiliats i els empresonats. 

Per altra banda, Turull ha carregat contra el pacte entre ERC i el PSC, el qual ha titllat d'"error històric". "Per primera vegada hi haurà un Govern netament espanyolista. És un greu error històric", ha lamentat. També ha criticat que Illa, que "va defensar el 155", serà investit mentre que Puigdemont, "el president de l'1-O", pot acabar "detingut i empresonat". "Cadascú sap què es fa", ha conclòs en referència als republicans. En aquesta línia, el secretari general de Junts, ha assenyalat que mentre ERC investeix Salvador Illa, la seva formació "seguirà lleial al llegat de l'1-O". "No ens rendirem, la gent ha de saber que res s'ha acabat", ha sentenciat i ha assenyalat el seu partit com la força central de l'independentisme. 

En risc el pacte amb el PSOE?

Preguntat per si està en perill l'entesa entre Junts i el PSOE al Congrés des d'ara, Turull ha exposat que l'acord entre els dos partits es replantejarà si el PSOE liderat pel president Pedro Sánchez "mira cap a una altra banda" davant d'una detenció de Puigdemont. "Evidentment, l'acord s'haurà de replantejar i s'hauran d'estudiar tots els escenaris", ha apuntat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!