Junts per Catalunya i Demòcrates aniran plegats a les pròximes eleccions del 14 de febrer al Parlament de Catalunya. Així ho han anunciat aquest dimarts la candidata de Junts a la presidència, Laura Borràs, i el portaveu polític de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, que han assegurat que els uneix la voluntat de “fer efectiu el mandat de l’1-O per la via unilateral i reactivar la declaració d’independència”.

Després de trencar amb ERC, el partit de Castellà ara ha pactat un acord per sumar-se a la formació de Carles Puigdemont amb l'objectiu de “fer un front comú en aquestes eleccions plebiscitàries”.  Segons han explicat, el projecte es basa en la confrontació i en la unilateralitat per tal "d’acabar el procés constituent de la República Catalana”.

L'estratègia

Castellà ha detallat que Demòcrates i JxCat han segellat l'acord amb un document polític en què s'explicita la necessitat de "recuperar l'estratègia guanyadora de l'1-O". També se situa la "confrontació ciutadana i institucional, pacífica però contundent, com a via més realista per arribar a la independència" i es marca com a fita "assolir la majoria parlamentària i un govern independentista que tingui com a objectiu activar la DUI". Finalment, es remarca que les institucions autònomiques "s'han de gestionar sense fer autonomisme".

“Junts estem per incloure, no per excloure. La unitat i la transversalitat no només s'han de predicar, també s'han de practicar”, ha reivindicat Borràs.  

Les llistes

Aquesta vegada, la candidata de Demòcrates serà la fins ara diputada Assumpció Laïlla, per tal de compartir el poder femení amb Borràs, i anirà de número 16 a la candidatura de Barcelona de Junts. Castellà, tot i haver guanyat les primàries del seu partit, serà el número 25 d'aquesta llista.

La ruptura amb ERC

Aquesta aliança es produeix després que ERC donés per extingit l’acord amb Demòcrates —amb qui va concórrer plegats a les darreres eleccions al Parlament— per una reunió que la formació va mantenir amb diversos grups independentistes, entre els quals, grups ultres identitaris. El partit de Castellà, però, assegura que desconeixia quins grups participaven en aquella trobada i afirma que els dos membres del seu partit hi van participar sense cap mandat de la direcció del partit i per la relació personal que mantenen amb els organitzadors, de l’ANC.

Els republicans, segons van explicar, van demanar explicacions a Demòcrates i no van rebre una “resposta satisfactòria”, per la qual cosa van demanar que posessin les seves actes de diputats a disposició o que abandonessin el grup parlamentari Republicà. Demòcrates compta amb dos diputats al Parlament, Toni Castellà i Assumpció Laïlla. 

Demòcrates, però, manté que ja feia mesos que s’havien trencat les relacions perquè ERC ha incomplert “tot el pacte" pel que fa als objectius polítics. En aquest sentit, acusen els republicans d'haver "derivat en un instrument de l’Estat per desestabilitzar l’independentisme".