Junts per Catalunya continua abanderant la defensa del model sanitari català. Durant la sessió de control al govern espanyol, Pilar Calvo ha reprovat a la ministra de Sanitat i líder de Más Madrid, Mónica García, que la seva “guerra” amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, “ha convertit el model sanitari català en víctima col·lateral”. La diputada juntaire ha destacat que el sistema català és un model “construït fa segles per la societat civil i que continua sent referent malgrat l’ofegament econòmic del seu infrafinançament i la mala gestió de les competències que té el ministeri”. Calvo també ha reclamat el “traspàs de les competències que recull l’Estatut”.

 

Concretament, Pilar Calvo al·ludia a l’Avantprojecte de Llei de Gestió Pública i Integritat del Sistema Nacional de Salut, que actualment es troba en fase de consulta pública. De fet, el Consorci de Salut i d’Atenció Social de Catalunya alerta que la futura norma “podria incórrer en una homogeneïtzació del sistema de provisió de serveis sanitaris en tot l’Estat". En les al·legacions que va presentar, avisava que la nova llei podria "vulnerar la doctrina del Tribunal Constitucional respecto a les bases i la coordinació general de la sanitat”, podria "generar inseguretat jurídica als proveïdors sanitaris que tradicionalment han desenvolupat la seva activitat en virtut del present marc legal" i podria "esgotar el desenvolupament normatiu" de Catalunya sobre "l’organització, l’ordenació i la gestió del model sanitari autonòmic de cobertura pública”.

En aquesta mateixa línia, Pilar Calvo ha denunciat que si el Ministeri de Sanitat “se surt amb la seva”, els catalans hauran de “renunciar a ser atesos dins del sistema públic en centres referents” i ha recordat que “l’organització de la provisió de serveis sanitaris és de la Generalitat”. “Amb els diners que van a Madrid i no tornen reduiríem les llistes d’espera”, ha afegit. “El model sanitari català no es toca, dediquin menys energies a fer-se forts i més energies a fer bé la seva feina”, ha conclòs.

Junts també reclama competències en formació sanitària especialitzada, gestió del MIR i autorització de laboratoris farmacèutics

Durant la seva intervenció, Pilar Calvo també ha exigit el “traspàs de les competències que recull l’Estatut”. Fonts de Junts per Catalunya indiquen a ElNacional.cat que la seva demanda és el control sobre la formació sanitària especialitzada i sobre la gestió de les proves MIR i reconeixement de títols de formació sanitària especialitzada d’estrangers. A més, els juntaires reclamen que la Generalitat de Catalunya pugui autoritzar, entre altres, laboratoris farmacèutics i empreses fabricants.

Concretament, les mateixes veus apunten a aquest mitjà que les seves reivindicacions s’articulen en l’article 162 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Estableix que la Generalitat té la competència compartida en “formació sanitària especialitzada”, que inclou “l’acreditació i l’avaluació de centres, la planificació de l’oferta de places, la participació en l’elaboració de les convocatòries i la gestió dels programes de formació de les especialitats” i fixa que “correspon a la Generalitat la competència executiva de la legislació estatal en matèria de productes farmacèutics”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!