Junts per Catalunya busca furgar en les contradiccions que pot tenir Salvador Illa: o defensar els interessos del PSOE o defensar els interessos dels catalans. Per això, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha desafiat el president de la Generalitat a plantar cara al PSOE per millorar els recursos de la Generalitat de Catalunya. “Els nostres 7 diputats al Congrés fan la feina que el seu Govern i els seus 19 diputats a Madrid no fan”, ha etzibat el dirigent de Junts per Catalunya en el seu torn en el debat de política general. Batet ha insistit en la manca d'execució dels pressupostos generals de l'Estat i ha posat d'exemple com l'any en què es van executar més diners per a Catalunya va ser el 2017. “Quan ha governat el partit socialista, les execucions han anat a pitjor”, ha afirmat el diputat juntaire al Parlament de Catalunya, que també ha recordat el caos de Rodalies que gestiona el PSOE. 

Junts per Catalunya, que defensa que el millor per a Catalunya és que la Generalitat recapti tots els impostos, també ha carregat contra Illa perquè no defensa un augment del sostre de dèficit en les negociacions pels pressupostos estatals. “Junts defensa en solitari que Catalunya tingui més recursos. No és just que únicament un 0,1% d'un 2,5% que atorga Brussel·les vagi a parar a les comunitats autònomes. No és just perquè les comunitats autònomes carreguem sobre les nostres espatlles salut, educació, migració… Demanem que el sostre de despesa sigui repartit a terços entre Generalitat, la Moncloa i ajuntaments”, ha dit Batet, recordant el posicionament del seu grup parlamentari al Congrés dels Diputats. De fet, ha posat d'exemple que el seu partit no en trauria res, sinó que busquen “els beneficis dels catalans”, ja que no governen ni l'Ajuntament de Barcelona ni la Generalitat. “Si no és capaç de defensar un petit increment del sostre de despesa, com en serà capaç a l’hora de defensar el finançament singular o la delegació del traspàs d’immigració?”, s'ha preguntat Batet, intentant furgar entre el conflicte d'interessos que pot tenir el dirigent socialista. 

El juntaire ha recordat el “tracte colonial” de companys de partit de Salvador Illa respecte a Catalunya, posant d'exemple el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. “Ens tracten com una colònia. Aquest comportament és propi d’un règim colonial. Vostè ni ha defensat tots els catalans”, ha dit Batet, que també ha recordat els pactes entre socialistes pel CGPJ, a l'Ajuntament de Barcelona o per canviar de nom la plaça del Primer d'Octubre a Vilanova i la Geltrúaquest últim, amb tota probabilitat, no s'acabarà tirant endavant—. “Vostè critica molt el PP, però a l’hora de la veritat bé que hi pacta quan s’ha de repartir els càrrecs”, ha dit el dirigent de Junts. 

Denuncia la manca de normalitat democràtica per les absències de Puigdemont i Lluís Puig

En aquesta línia, Junts per Catalunya també ha volgut evidenciar la manca de “normalitat democràtica” davant l'absència de Carles Puigdemont i Lluís Puig com a diputats a causa del seu exili. “Què n'opina el Govern? Què hi pensa fer?”, s'ha preguntat el president del grup parlamentari de Junts, que ha insistit que l'exili no és normalitat. “Vostè té l'obligació de reconèixer-ho”, ha afirmat el dirigent juntaire davant de Salvador Illa, el qual, posteriorment, ha demanat que s'apliqui la llei d'amnistia i ha manifestat un respecte per al president Puigdemont. Amb tot, Batet també ha collat Illa per no haver-se reunit amb els grups de l'oposició ni amb el president Puigdemont, ni tampoc en una recepció oficial amb el president del Parlament, Josep Rull. “Amb aquest fet ja demostra el respecte que té a la presidència de la Generalitat”, ha etzibat Batet. Illa, en el seu torn de rèplica, li ha respost anunciant que sí que es reunirà amb els grups de l'oposició i ha explicat que esperava quina decisió prenia Junts per Catalunya respecte a la figura del cap de l'oposició. “He tingut un punt d’espera a veure si assumien el rol de cap de l’oposició, que els dona unes eines addicionals. Respecto la seva decisió”, ha afirmat el president de la Generalitat. 

Batet també ha collat en els acords d'investidura, davant les interpretacions sobre el finançament singular que hi ha hagut entre Esquerra Republicana i el PSOE. “El seu Govern és dèbil, perquè els partits que van signar els acords d’investidura ni se’ls creuen ni els defensen”, ha dit Batet, fent referència a les desavinences entre republicans i socialistes. “La proposta de finançament singular no sabem quina és, i segons qui en parla ni tan sols és singular. El que per a uns és un concert, per als altres és una reforma del sistema de finançament”, ha declarat Batet, que també ha recordat els desacords amb la sisena hora a l'escola, l'ús del català o l'aeroport. A més, el dirigent de Junts ha comparat els anuncis del president Montilla el 2007 en matèria d'habitatge públic amb l'anunci del president Illa durant aquest debat de política general de generar 50.000 habitatges públics.  “Els seus assessors haurien de mirar les promeses del president Montilla. L’anunci d’ahir ja el va fer l'expresident el 2007. Aquells habitatges encara són uns solars”, ha etzibat el president del grup parlamentari de Junts. 

Les propostes de Junts

Per tot plegat, Junts s'ha reivindicat com l'alternativa i per això ha avançat algunes propostes en forma de propostes de resolució. En l'àmbit de llengua, Junts proposarà que la Generalitat es personi en les causes judicials per discriminació lingüística. Pel que fa a la immigració, aposta per crear una agència catalana de la immigració —com recullen les seves ponències del congrés— quan es deleguin les competències a la Generalitat. També plantegen un termini de tres mesos per iniciar els treballs per un nou pacte nacional per a la immigració i l'acollida.

En matèria d'habitatge, Junts també plantejarà que el Govern reclami “immediatament” a l'Estat que posi a la seva disposició els 3.000 sòls residencials titularitat de la Sareb. També recullen la proposta que portaven al programa electoral d'un “crèdit o aval” per als menors de 35 anys en la compra d'un habitatge. Finalment, les propostes de resolució també recullen que cal “determinar un salari mínim de referència català”, en paral·lel al salari mínim espanyol, i que han situat “per sobre dels 1.400 euros”.

En el seu torn de rèplica, Salvador Illa ha preguntat a Junts si vol seguir “el camí de la desestabilització” o si escollirà “la política útil”. Segons Illa, “els antecedents recents no donen bons pronòstics” perquè, segons ha dit, Junts volia forçar una repetició electoral “per tots els mitjans”. A més, Illa també s'ha queixat que Junts es queixi de l'actual govern espanyol. “A Catalunya li hauria anat millor amb Feijóo o Abascal que amb Pedro Sánchez en l'amnistia o en la cerca d'acords pel finançament?”, ha demanat Illa, a qui Batet ha recordat els acords entre populars i socialistes a l'Ajuntament de Barcelona per desbancar Xavier Trias.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!